Mengenai haiwan

Pelajaran Balaenoptera borealis, 1828 - morfil asgellog sei

Pin
Send
Share
Send


  • Habitat - air terbuka.
  • Status - berlaku di mana-mana.
  • Bilangan kumpulan - 2-5 (1-5) kumpulan terbesar, sehingga 30, di tempat makanan.
  • Lokasi sirip dorsal - jauh di luar pusat
  • Berat badan yang baru lahir - 725 kg.
  • Berat dewasa - 20-30 tan.
  • Panjang bayi baru lahir - 4.4-4.8 m.
  • Panjang dewasa - 12-16 m.
  • Pemakanan - di Atlantik Utara, ikan paus memakan pelbagai spesies copepod dan euphasiacephalan, di lautan Timur Jauh, di samping itu, ikan (saury, sardin Pasifik, tepung, gerbil, pollock, capelin, navaga, makarel, lenok laut, herring, pollock, , dan rabung Kuril dan Jepun juga cephalopod. Di Hemisfera Selatan, menu ini mengandungi lebih daripada lima puluh spesies krustasea, sehingga satu setengah lusin spesies ikan dan lebih daripada satu belas spesies molusuk sayap dan cephalopod. Di Antartika, suapan utama seyvail adalah sama seperti semua ikan paus baleen - crustacean bermata hitam eufasi.

Nama Latin borealis bermaksud "utara" (utara). Nama lain: Sei paus, ikan paus ikan paus, ikan paus ikan arang batu, ikan paus sardin, ikan Jepun, rorqual de Rudolphi (Fr), seiwal (Ger), noordse vinvis (NL), sejhval ), balenottera boreale (Ia), ballena boba, rorcual norteno (Sp), baleia-sardinheira (Por), iwashi kujira (Jap), seival (Rus). Ikan paus minke terbesar ketiga. Nama lain adalah ikan paus.

Seyval menjunam ke bawah, sedikit lentur, sehingga ujung batang ekor sama ada sama sekali tidak muncul dari air, atau ditetapkan rendah dan tidak membentuk separuh bulatan. Bilangan air pancut tidak teratur - dari 1 hingga 5, dengan jeda di antara mereka dari 4 hingga 22 s, dengan ketinggian 2-5 m. Menyelam berlangsung dari setengah minit hingga 12 minit. Kecepatan pergerakan tertinggi untuk yang cedera dengan tag pada momen pertama mencapai 40-50 km / j, bagi mereka yang meragut berkurangan hingga 5 km / j. Binatang biasanya berenang dengan cetek, dan kemudian pusaran air yang disebabkan oleh operasi lobus ekor terlihat di permukaan.
Ectoparasites adalah sama seperti dalam dua spesies pertama paus minke.

Sayvale adalah seperti biasa, tetapi biasanya menghindari ais di Artik dan Antartika, muncul di kemudian hari daripada spesies besar paus minke, dan kurang tetap dalam penghijrahan. Di Hemisfera Utara, ia menembusi Selat Davis, Spitsbergen, Novaya Zemlya, Alaska, Laut Okhotsk, Kamchatka dan sangat jarang ke Laut Chukchi. Dalam tali pinggang khatulistiwa muncul hanya pada musim sejuk dalam kuantiti yang kecil. Ia lebih banyak di perairan Jepun, berhampiran dengan bahagian selatan rabung Kuril, berhampiran pulau Georgia Selatan dan pantai Afrika Selatan. Di luar pantai Pasifik Amerika Utara, ia berjalan dari Alaska ke Mexico. Di Atlantik Utara, dia sering melawat perairan Norway, Hebrides dan Kepulauan Orkney, kurang kerap Barents dan Laut Putih, dan di Sea Baltic saiv sangat jarang berlaku.

Kehamilan seival bertahan kira-kira satu tahun, perkahwinan dilanjutkan selama enam bulan, dengan puncak di tengah musim sejuk. Bayi dilahirkan 4.5 m panjang, diberi makan susu selama 5-6 bulan dan dalam tempoh ini tumbuh menjadi 8-9 m.

Berbanding dengan finwail, seyval kurang dibina, badannya agak tebal, sirip dada adalah lebih pendek, dan sirip dorsal lebih maju ke hadapan pada awal bahagian ketiga haiwan itu. Warna punggung adalah kelabu gelap, sedikit lebih ringan di sisi, dan pada perut tidak stabil, berbeza dari kelabu hingga sebahagian putih (tetapi seluruh bahagian bawahnya biasanya putih). Relung jalur-jalur itu adalah gelap, kelabu atau cahaya. Pada sisi, terutama pada batang ekor, kurang kerap di belakang, terdapat banyak bintik-bintik cahaya kecil - jejak aktivitas ektoparasit dan mikroorganisma. Sirip dorsal dan lobak ekor adalah di atas warna yang sama seperti belakang, dan sirip dada di bahagian atas adalah sama dengan sisi badan, di bawah sirip ekor dan sirip dada adalah paler dan biasanya kelabu.
Kepala adalah sekitar 1/4 panjang badan, dan pada wanita muda kurang dari pada yang lama, dan pada wanita kurang dari pada laki-laki. Langit sempit, putih atau merah jambu. Pada perut 40-64 jalur, yang paling lama mereka berakhir tanpa mencapai pusar. Tulang hidung panjang dan sempit yang terbentuk di dalam tengkorak.

  • longitudinal protrusion di kepala
  • sirip punggung sabit tinggi
  • batang ekor tidak cembung
  • jarang menunjukkan sirip caudal
  • kedua-dua belah kepala sama gelap
  • mata air yang agak rendah
  • pernafasan dan sirip punggung yang menunjukkan secara serentak
  • sering berenang dekat dengan permukaan air

Di sisi langit ada 300-400 pinggan mangkuk dengan pinggir kelabu yang kurus, kurus berbulu. Plat adalah kelabu hitam, tetapi beberapa lusin depan berwarna putih, paling tinggi sehingga 80 cm. Plat berkembang dari asas pada 6-9 cm setahun.

Rujukan: "Kehidupan Haiwan", jilid 7 / Mamalia / - Disunting oleh V.E. Sokolov. - Edisi ke-2, Rev.-M.: Pendidikan, 1989 - 558 ms., Sokolov V. E. Haiwan yang jarang dan terancam. Mamalia: Buku Panduan.-M .: Sekolah Menengah, 1986.-519 S.I.

Konvensyen Bern Lampiran 2: Semasa

Perlindungan Khas (`langkah perundangan dan pentadbiran yang sesuai dan perlu ') untuk taksiran haiwan yang disenaraikan, termasuk semua bentuk penangkapan dan pembunuhan yang sengaja dilakukan dan sengaja, kerosakan yang sengaja terhadap atau pemusnahan pembiakan atau tapak rehat, gangguan sengaja terhadap fauna liar, terutamanya semasa tempoh pembiakan, penternakan dan hibernasi, selagi gangguan akan menjadi penting berhubung dengan objektif Konvensyen ini, kemusnahan yang disengajakan atau pengambilan telur dari liar atau menyimpan telur ini walaupun kosong, milik dan perdagangan dalaman dalam haiwan ini, hidup atau mati, termasuk haiwan yang disumbat dan mana-mana bahagian atau derivatif yang mudah dikenali, di mana ini akan menyumbang kepada keberkesanan peruntukan artikel ini.

Habitats Directive Lampiran 4: Semasa

Spesies haiwan dan tumbuhan kepentingan Komuniti (iaitu terancam, terdedah, jarang atau endemik di Masyarakat Eropah) yang memerlukan perlindungan yang ketat. Mereka dilindungi daripada pembunuhan, gangguan atau kemusnahan mereka atau habitat mereka. Ambil perhatian bahawa kandungan lampiran ini telah dikemas kini pada bulan April 2003 berikutan Perjanjian Aksesi.

Spesies Prioriti (Ireland Utara): Semasa

Senarai Keutamaan Ireland Utara spesies terancam yang memerlukan tindakan pemuliharaan di Ireland Utara. Kriteria telah dibangunkan untuk memastikan spesies Prioriti telah dipilih menggunakan asas saintifik (Lihat http - // www.habitas.org.uk/priority/criteria.html). Senarai ini direka untuk membantu mereka yang terlibat dalam pemuliharaan kepelbagaian biologi dengan membimbing keputusan mengenai sasaran sasaran dan melabur sumber.

Mengenai Spesies

Paus Sei berlaku di perairan subtropika, sederhana, dan subpolar di seluruh dunia. Selalunya ditemui dengan pollack di Norway, nama "sei" berasal dari perkataan Norway untuk pollack, "seje."

Populasi ikan paus sei telah banyak dikurangi oleh ikan paus komersial. Pada abad ke-19 dan ke-20, ikan paus sei telah disasarkan dan banyak habis oleh perburuan komersial dan ikan paus, dengan kira-kira 300,000 ekor haiwan yang dibunuh untuk daging dan minyak mereka.

Ikan paus komersial berakhir untuk spesies ini pada tahun 1980. Walaupun ikan paus tidak lagi merupakan ancaman utama kepada spesies ini, beberapa ikan paus saintifik terus berlaku hari ini di Iceland dan Jepun. Serangan dan penyusutan kapal menimbulkan ancaman terbesar kepada ikan paus sei hari ini. Paus sei disenaraikan sebagai terancam di bawah Akta Spesies Terancam dan berkurangan di bawah Akta Perlindungan Miam Laut.

NOAA Perikanan dan rakan kongsi kami berdedikasi untuk memulihara dan membina semula populasi paus sei. Kami menggunakan pelbagai teknik inovatif untuk mengkaji, melindungi dan menyelamatkan ikan paus yang terancam ini. Kami melibatkan rakan kongsi kami semasa kami membangunkan peraturan-peraturan dan pelan pengurusan yang memupuk perikanan yang sihat dan mengurangkan risiko penyelarasan, mewujudkan amalan perkapalan selamat ikan paus, dan mengurangkan bunyi laut.

Status

Hari ini, ada kira-kira 8.600 paus sei di Pasifik Utara. Ini hanya sedikit lebih daripada 20 peratus daripada anggaran asal asal sebanyak 42,000 untuk kawasan ini.

Jumlah penduduk paus sei di semua A.S. air tidak diketahui.

Penilaian penduduk yang paling terkini boleh didapati di laporan penilaian saham ikan paus sei.

Rupa

Paus Sei mempunyai badan yang panjang, anggun yang berwarna kelabu kebiruan berwarna hitam dan berwarna putih atau krim di bahagian bawah. Tubuh sering diliputi dalam bekas luka berbentuk bujur (mungkin disebabkan oleh jeruk pemotong cookie dan gigitan lamprey) dan kadang-kadang mempunyai "mottling" halus atau bintik-bintik atau bintik-bintik yang berubah-ubah.

Paus-paus Sei mempunyai sirip dorsal yang tinggi dan tersumbat yang terletak kira-kira dua pertiga di belakang mereka. Paus Sei mempunyai 219 hingga 410 plat baleen (panjang, jari kuku seperti pinggan bukannya gigi) yang berwarna gelap dengan pinggir dalam halus kelabu / putih dalam mulut besar mereka. Mereka juga mempunyai 30-65 keretakan akordion seperti pendek akordion, atau lekuk tekak, yang meluas dari bawah mulut ke kawasan tentera laut. Bilangan alur tekak dan plat baleen mungkin berbeza bergantung pada populasi geografi.

Di permukaan air, ikan paus sei boleh dilihat oleh pukulan kolumnar atau lebat yang kira-kira 10 hingga 13 kaki tinggi. Sirip dorsal biasanya muncul pada masa yang sama seperti tamparan ketika permukaan haiwan bernafas.

Kelakuan dan diet

Paus Sei biasanya diperhatikan bersendirian atau dalam kumpulan kecil dua hingga lima ekor haiwan. Mereka adalah perenang cepat yang boleh mencapai kelajuan lebih dari 34 batu sejam.

Paus Sei menyelam secara berbeza daripada kebanyakan ikan paus. Mereka tidak menyembunyikan belakang mereka atau menunjukkan flukes mereka sebelum menyelam, mereka hanya tenggelam di bawah permukaan. Mereka sering meninggalkan "cetakan fluke" - bulatan-bulatan yang aneh di permukaan yang dicipta oleh pergerakan fluke bawah air.

Ikan paus sei rata-rata makan kira-kira 2,000 pound makanan setiap hari. Mereka boleh menyelam 5 hingga 20 minit untuk makan di plankton (termasuk copepods dan krill), ikan persekolahan kecil, dan cephalopods (termasuk cumi) oleh kedua-dua gulping dan skimming. Mereka lebih suka makan pada waktu subuh dan mungkin menunjukkan tingkah laku yang tidak dapat diramalkan semasa mencari makan dan makan pada mangsa.

Di mana mereka tinggal

Paus Sei mempunyai taburan yang luas dan hidup di perairan subtropika, sederhana, dan subpolar di seluruh dunia. Mereka lebih suka perairan sederhana di latitud-latitud, dan boleh didapati di Lautan Atlantik, India, dan Pasifik. Pada musim panas, mereka biasanya dijumpai di Teluk Maine, dan di Bank Georges dan Stellwagen Bank di luar A.S. pantai di barat Atlantik Utara. Corak pergerakan paus sei tidak diketahui, tetapi ia biasanya diperhatikan di perairan yang jauh jauh dari garis pantai. Paus Sei mempunyai taburan yang tidak menentu. Banyak ikan paus boleh ditemui di satu kawasan untuk satu tempoh dan kemudian tidak kembali selama bertahun-tahun atau beberapa dekad. Tingkah laku ini adalah luar biasa untuk ikan paus besar, yang biasanya mempunyai taburan yang dapat diprediksi. Tidak ada yang tahu di mana ikan paus sei membiak.

Jangka hayat & Pembiakan

Paus Sei menjadi matang secara seksual pada usia 6 hingga 12 tahun apabila mereka mencapai kira-kira 45 kaki panjang. Mereka biasanya berkahwin dan melahirkan semasa musim sejuk di latitud yang lebih rendah.

Perempuan betina berkembang biak setiap 2 hingga 3 tahun, dengan tempoh kehamilan 11 hingga 13 bulan. Anak lembu adalah kira-kira 15 kaki dan berat kira-kira 1,500 paun semasa lahir. Ibu membenamkan betis mereka selama 6 hingga 9 bulan sebelum menyapu mereka ketika berada di tempat makan pilihan mereka.

Ketinggalan

Salah satu ancaman utama kepada ikan paus sei ditangkap dalam alat penangkapan ikan. Mereka boleh menjadi alat terikat termasuk perangkap, pasu, dan gillnets. Sekali gus, ikan paus boleh berenang untuk jarak jauh dengan gear yang dipasang, menyebabkan keletihan, keupayaan makan yang berkompromi, atau kecederaan teruk. Keadaan ini boleh membawa kepada kejayaan dan kebangkitan reproduktif.

Pemuliharaan & Pengurusan

NOAA Perikanan komited untuk perlindungan dan pemulihan paus sei. Tindakan pengurusan yang disasarkan untuk melindungi ikan paus ini termasuk:

  • Meminimumkan kesan gangguan bunyi.
  • Menjawab paus sei terkandas.
  • Membangunkan pelan tindak balas minyak tumpahan.
  • Mengkaji semula projek yang boleh membahayakan ikan paus sei.
  • Mendidik masyarakat tentang paus sei dan ancaman yang mereka hadapi.
  • Memantau kelimpahan dan pengagihan penduduk.
Ketahui lebih lanjut mengenai usaha pemuliharaan kami

Sains

Projek penyelidikan kami telah menemui aspek-aspek baru biologi sei paus, tingkah laku, dan ekologi, dan membantu kita memahami dengan lebih baik cabaran-cabaran yang dihadapi oleh semua paus sei. Penyelidikan ini amat penting dalam membina semula populasi yang terancam. Kerja kami meliputi:

  • Penilaian saham.
  • Mengukur respon paus sei dengan bunyi.
Ketahui lebih lanjut mengenai penyelidikan kami

Tonton video itu: Monster Laut Terbesar di Dunia: Fakta 5 Penguasa Lautan Yang Pernah Hidup di Bumi (Ogos 2020).

Pin
Send
Share
Send