Mengenai haiwan

Loon berkepala putih - keterangan, habitat, fakta menarik

Pin
Send
Share
Send


Nama lain: loon putih.

Nombor Siri Taxonomic (TSN): 174470
Kemudahan Maklumat Biodiversiti Global (GBIF): .. | Birdlife International (BLI): ..
Status keselamatan (IUCN): (paling terancam) Kurang Kerisauan (LC) ...

Senarai spesis spesies Loon berbulu putihGavia adamsii (Grey, GR, 1859)
Menurut senarai nama Burung Dunia Dunia IOC, versi 9.2 (Jun 2019) oleh Frank Gill & David Donsker

Ia tidak membentuk subspesies.

URUSAN DASAR:.

Penerangan

Saiz angsa besar, badannya besar. Ia berbeza dari loon lain dalam semua pakaian dengan paruh kuning putih yang besar. Dalam pakaian mengait, tidak seperti tekak hitam, leher putih dan leher merah yang tenggelam, ia mempunyai warna kepala hitam, dengan warna hijau dan ungu, bintik-bintik putih dengan jalur hitam di leher. Di bahagian belakang dan sayap dari atas, terdapat bintik-bintik putih yang kompleks, hampir seperti tekak hitam dan loon leher putih. Berat 4.0-6.4 kg, panjang 75-100, sayap 36.4-40.5, lebar sayap 135-155 cm.

Pada waktu kawin, ia membuat bunyi yang kuat, bersih dan indah, sama seperti irama kepada ketawa gugup atau kekejangan kuda, serta mengerang sekejap yang kuat dan tinggi. "Menarik" menerbitkan dalam penerbangan. Bunyi cemas - seperti loon lain, tetapi lebih rendah. The "moans" lebih seperti menyengat.

Rupa

Ciri khas loon berwarna putih adalah paruh tajam yang sedikit dinaikkan ke atas. Kepala dan belakang burung-burung ini hitam, dengan bintik-bintik putih yang besar. Perut putih. Di leher dan sayap terdapat garis-garis putih yang membezakannya dari spesies lain.

Loon berwarna putih juga merupakan wakil terbesar dari detasmen mereka - berat badannya berbeza-beza rata-rata dari 4 hingga 6.5 kilogram, dan panjangnya boleh mencapai 70 sentimeter. Saiz burung ini boleh dibandingkan dengan saiz itik domestik.

Oleh kerana burung hidup di perairan utara yang sejuk, bulu mereka dibezakan dengan kepadatan dan ketumpatannya. Dan di atas kakinya mereka mempunyai membran yang membolehkan anda menyelam ke kedalaman 20 meter dan berenang dengan sempurna.

Walau bagaimanapun, loon sama sekali tidak disesuaikan dengan kehidupan di darat. Mereka mula terbang dengan air, dan juga tanah di dalam air. Hakikatnya adalah bahawa kaki mereka diatur sedemikian rupa sehingga mereka boleh pecah kerana mendarat di darat.

Pembiakan

Burung hidup dalam kawanan kecil, masing-masing nombor dari 3 hingga 6 individu. The loon dipanggil burung monogami. Untuk hidup mereka hanya mencari satu pasangan, yang mana mereka mengambil anak ayam dan terbang dari satu tempat ke tempat. Akil baligh mereka berlaku agak lewat - kira-kira 3 tahun.

Anak-anak biasanya menetas pada akhir bulan Julai atau awal bulan Ogos. Dalam kebanyakan kes, terdapat hanya dua telur dalam klac. Dengan pewarna, telur berwarna coklat, berbulu hitam, agak besar dan sedikit bujur. Tempoh penetasan berlangsung selama 30 hari. Pada masa ini, lelaki dan wanita bergilir menetas dan tidak meninggalkan sarang. Melihat bahaya di dekatnya, burung itu turun dari sarang ke dalam air dan mula menjerit dan memukul sayapnya di atas air untuk menarik perhatian pemangsa kepada dirinya sendiri, dan bukan kepada telur yang berbaring di dalam sarangnya.

Anak ayam sangat mandiri: mereka boleh meninggalkan sarang pada keesokan harinya selepas penampilan mereka, mereka boleh berenang segera. Mereka diliputi lapisan kelabu gelap yang tebal. Ibu bapa memberi makan 2 minggu pertama kehidupan, dan kemudian anak ayam mula makan sendiri. Dengan 8 minggu hidup, anak-anak ayam belajar untuk terbang, dan oleh 11 minggu mereka sudah menjadi sepenuhnya bebas daripada ibu bapa mereka.

Watak loon berkepala putih


The loons dibezakan dengan hati-hati mereka, tetapi tidak mempunyai pergerakan khusus, jadi dalam hal bahaya mereka menyelam di bawah air, di mana mereka dapat hingga dua menit.

Sebagai persediaan untuk penerbangan itu, loon memancarkan keluhan ciri. Dan apabila predator mendekati, mereka mula menjerit, tetapi secara semula jadi loon mempunyai sedikit "musuh", jadi burung jarang menangis. Bahaya alam untuk burung diciptakan oleh rubah, camar, rubah artik dan skuas.

Kehidupan burung berlangsung selama 20 tahun dan sepanjang masa ini mereka sangat tetap dalam memilih tempat kediaman: walaupun semasa penerbangan, loon cenderung kepada takungan yang sama.

Fakta menarik

  • White-billed loon disenaraikan dalam Buku Merah. Memburu awal untuk burung ini sangat biasa. Topi wanita terbuat dari kulit mereka, bahkan ada memancing untuk loon, yang dipanggil "bulu burung." Dari masa ke masa, populariti produk yang dibuat dari bulu dan bulu mereka telah berlalu, bagaimanapun, penduduk burung ini telah mengalami banyak akibat dari campur tangan tersebut. Kini loon berkepala putih disenaraikan dalam Buku Merah Persekutuan Rusia.
  • Jeritan Loon. Teriakan loon ini boleh dibandingkan dengan kengerian binatang liar. Lebih-lebih lagi, lelaki menangis paling kerap, perempuan membuat bunyi-bunyi kuat hanya semasa musim kawin.
  • Loon tidak dapat bersamaan dengan seseorang. Loon itu tidak boleh dijinakkan. Setelah bertemu seseorang di dekat sarangnya, seekor burung boleh meninggalkannya selamanya, walaupun ada telur di dalamnya. Kerana ciri ini, kewujudan ladang burung di mana loon dibiakkan tidak mungkin.
  • Gaya Hidup & Habitat

    Loon menghabiskan sebahagian besar nyawa mereka di atas air. Mereka bersarang di kolam yang tenang. Mereka terutamanya seperti tanah lembap di mana terdapat hampir tiada orang. Pada musim sejuk, tasik ditutup dengan kerak ais tebal, dan bank mereka ditutup dengan salji.

    Loon tidak disesuaikan dengan keadaan yang keras, jadi mereka terpaksa menghabiskan musim sejuk di lintang selatan. Mereka menetap di mana lautan dan lautan tidak membeku, menetap di pantai berbatu. Pada masa ini tahun, burung berkumpul di kawanan bersama dan perairan pesisiran pantai.

    Pada musim sejuk, sukar untuk mengenali loon di laut: ia tidak menjerit dan ia mempunyai bulu yang sama sekali berbeza - kelabu dan biasa-biasa saja. Bahkan bulu helm jatuh, dan mereka tidak boleh terbang selama sebulan. Dewasa terbang setiap tahun. Loon muda kekal di laut selama dua hingga tiga tahun lagi sebelum pulang ke tempat mereka dilahirkan.

    Pada bulan April, salji salji bermula di tasik utara. Jauh di selatan, loon sedang bersedia untuk berlepas. Pada masa ini mereka berpakaian dalam pakaian musim panas. Sesetengah perasaan misteri dalaman memberitahu mereka bahawa tasik utara yang jauh bersedia menerima mereka.

    Perjalanan ke utara mengambil masa beberapa hari, kadang-kadang berminggu-minggu. Sepanjang perjalanan, mereka berhenti di kolam untuk berehat dan memancing. Contohnya, banyak tasik dengan air sejuk dan jernih bertaburan di seluruh benua Amerika Utara.

    Adalah dipercayai bahawa mereka terbentuk selepas berundur glasier di salah satu zaman ais. Penyelidik mencadangkan bahawa loon diikuti glasier berundur ke utara, mencari mata pencarian mereka di dalam takungan ini. Sejak itu, mereka telah hibernated di lautan, dan semasa musim pembiakan mereka kembali ke tasik pedalaman.

    Sekarang orang terus mendorong mereka ke utara. Setiap tahun, loon itu kembali ke tasik asli mereka untuk membiak anak ayam. Mereka tersilap mencari tempat asal mereka. The loons sangat tepat waktu: mereka selalu tiba lima hari selepas semua ais telah cair, sering pada hari yang sama.

    Biasanya, lelaki adalah yang pertama muncul di dalam kolam. Sangat penting bagi mereka untuk tiba lebih awal, mengambil tempat untuk sarang dan wilayah untuk memancing. Mereka tidak boleh kehilangan satu minit untuk membangkitkan keturunan. Sebelum salji dan ais memacu mereka ke selatan lagi, mereka mempunyai masa lebih kurang tujuh bulan.

    Saingannya menyelesaikan pertikaian mengenai tuntutan wilayah. Burung menyuarakan pencerobohan, menjadi dalam pertempuran dan meletakkan paruhnya. Lelaki mengeluarkan tangisan khas, berjuang untuk wilayah.

    Kawasan loon boleh dibataskan kepada teluk kecil kira-kira sepuluh meter, dan boleh menjadi tasik yang panjang seratus dua ratus meter. Loon memerlukan tempat yang sesuai untuk sarang, air bersih yang bersih dan "taman permainan" yang tersembunyi untuk mata.

    Apabila anak ayam membesar dan menjadi bebas, tingkah laku ibu bapa berubah. Pada masa yang ketat, mereka meninggalkan wilayah mereka atau bahkan terbang ke takungan lain untuk berkomunikasi dengan burung lain.

    Pada mulanya, loon yang tidak dikenali menunjukkan pencerobohan tertentu terhadap satu sama lain. Kemudian, setelah bertemu, mereka menukar nada suara daripada bermusuhan dengan lembut, dan seluruh syarikat berputar dalam tarian. Kadang-kadang loon, yang memiliki tempat perhimpunan umum, membuat "pusingan kehormatan".

    Mesyuarat "seperti itu" berlaku pada akhir musim panas dan berterusan pada bulan September, menjadi lebih banyak. Ia tidak diketahui dengan tepat tujuan yang mereka layani. Tidak seperti angsa dan burung-burung migrasi lain, loon tidak bergerak ke selatan di kawanan.

    Mereka lebih suka terbang bersendirian, berpasangan atau jarang dalam kumpulan kecil. The loons dikhaskan untuk pasangan mereka sepanjang hidup mereka. Sekiranya salah seorang "pasangan" mati, burung itu terpaksa mencari pasangan.

    Butiran menarik: di beberapa tasik, loon tidak mencemarkan air dengan najis mereka. Burung-burung muda segera belajar pergi ke tandas di tempat tertentu di pantai. Pengekalan loon sangat kaya dengan mineral dan garam. Apabila mereka kering, mereka menjadi sumber garam untuk serangga.

    Pemakanan

    Walaupun penampilan mereka yang baik, loon kebanyakannya adalah burung mangsa. Rawatan kegemaran mereka adalah ikan kecil. Di belakangnya, loon boleh menyelam ke kedalaman lebih daripada 50 meter. Burung berenang begitu cepat dan mahir di bawah air sehingga ikan yang cepat tidak dapat menghindarinya.

    Selain mengejar, loon mempunyai cara lain untuk menangkap ikan: menarik mereka keluar dari tempat perlindungan di bahagian bawah. Diet harian penyelam bulu juga boleh termasuk krustasea, udang, kerang, cacing dan penduduk kecil lain dari expanses luas air.

    Untuk anak ayam pada hari-hari pertama kehidupan, makanan utama menjadi larva serangga, lintah dan goreng. Membesar, loon muda bergerak ke ikan yang lebih besar. Pada burung apa yang lebih suka ikan individu mempunyai bentuk sempit, bujur. Ikan sedemikian lebih mudah untuk menelan keseluruhan.

    Kadang-kadang, loon menggunakan alga, tetapi air terjun ini tidak dapat bertahan lama. Untuk kehidupan aktif mereka memerlukan nutrien yang terkandung dalam makanan dari makanan haiwan.

    Dalam hal ini, jika loon merasa sukar untuk mendapatkan makanan di kolam, mereka terbang ke tempat yang lain atau bergerak ke kawasan laut yang lebih besar. Dianggarkan bahawa sepanjang musim panas, sepasang loon dewasa dengan dua anak ayam menangkap sehingga 500 kg ikan.

    Jangka hayat

    Loon boleh hidup lebih daripada 20 tahun. Burung yang dipelihara lama tidak bertahan hanya beberapa bulan hingga 28 tahun. Walau bagaimanapun, terdapat banyak sebab yang memendekkan jangka hayat burung.

    Setiap tahun, banyak loon mati, menelan cangkuk dan tenggelam timbal atau terjerat dalam jaring penangkapan ikan. Pengoksidaan tasik memastikan bahawa beratus-ratus tasik utara ditinggalkan tanpa ikan, dan oleh itu tanpa makanan untuk loon.

    Jika loon tidak mempunyai masa untuk terbang sebelum tasik ditutup dengan ais, ia boleh membekukan atau menjadi mangsa pemangsa. Dalam sesetengah badan air, peminat secara khusus memeriksa kawasan itu untuk membantu burung-burung yang tinggal keluar dari perangkap ais. Walaupun terdapat pelbagai faktor negatif, populasi loon masih agak besar.

    Tonton video itu: Calling All Cars: Muerta en Buenaventura The Greasy Trail Turtle-Necked Murder (Ogos 2020).

    Pin
    Send
    Share
    Send