Mengenai haiwan

Bat bat

Pin
Send
Share
Send


Status Kategori H - spesies kepunyaan satu set eurybionte diselesaikan kelawar, yang mana habitat utama tertakluk kepada perlindungan - rongga bawah tanah sederhana dan besar (kelantangan melebihi 100 m3) dari asal dan buatan asal (gua karst, kerja tambang terbiar, struktur kejuruteraan bawah tanah) berkhidmat sebagai tempat musim panas habitat sekurang-kurangnya 500 individu pelbagai spesies kelawar dan (atau) tempat musim sejuk mereka. Spesies ini termasuk dalam senarai spesies jarang rantau Ryazan dan Kirov.

Penerangan ringkas penampilan. Kelawar itu bersaiz sederhana: panjang badan dari 41 hingga 55 mm, lengan bawah - 35 hingga 43 mm. Bulu itu panjang, di bahagian belakangnya berwarna coklat keemasan atau kemerah-merahan, bahagian bawah badan berwarna abu-abu putih, sering dengan warna coklat. Sayap sangat luas, membran sayap nipis, kelabu-coklat. Telinga sangat panjang (31-43 mm), margin belakang telinga dengan lipatan melintang, di dasar margin anterior terdapat protrusi yang ketara, tragus sempit, panjang, menunjuk pada akhir. Berpanjangan dengan epiblem kecil.

Pengedaran. Ia mendiami Central dan Northern Europe, utara ke Ireland Utara, Great Britain dan Scandinavia (sehingga 64 ° N), selatan ke separuh utara Semenanjung Apennine, timur ke Mongolia. Ia ditemui di Rusia di lorong tengah dan di selatan bahagian Eropah, di Caucasus, di selatan Siberia Barat dan Timur Jauh, di utara ia mencapai Karelia, Tomsk dan Yakutsk. Di rantau Nizhny Novgorod, ushana didapati hampir di mana-mana, tetapi tidak banyak di mana-mana.

Bilangan dan trend perubahannya. Salah satu spesies kelawar yang paling meluas, tetapi tidak banyak, baik di Rusia secara keseluruhan dan di rantau Nizhny Novgorod. Tidak ada perkiraan yang berlimpah. Apabila ditangkap dengan web labah-labah, ushans adalah: di gua-gua hutan pain Ichalkovsky, saluran Kamennoye dan di gua Balakhonykhinsky - 1-9% daripada jumlah kelawar yang ditangkap, di gua Bornukovsky - 29%.

Habitat. Ia hidup terutamanya dalam hutan, dan juga terdapat di penempatan di mana ia mematuhi taman-taman dan taman-taman.

Ciri biologi. Kebiasaannya, lubang-lubang pokok digunakan sebagai tempat perlindungan musim panas, agak kurang sering - attics rumah dan rongga di belakang pelapisan dinding kayu, di rantau Nizhny Novgorod ia terdapat di gua karst. Jumlah rata-rata koloni brood adalah kira-kira 10-20 wanita dewasa, namun di Eropah, koloni sehingga seratus haiwan dewasa diketahui. Tempat memburu dihubungkan dengan hutan - ia memburu di antara pokok, di sepanjang jalan hutan, glades kecil, tebing sungai kecil, dan penempatan - di taman-taman dan taman-taman. Menerbangkan untuk berburu pada waktu senja dan memburu sepanjang malam, penerbangan terbang, dengan sayap mengepak yang jarang berlaku. Ia memberi makan terutamanya pada pepijat dan ulat, yang dikumpulkan di atas daun dan cabang pokok, dinding bangunan, dan sebagainya. Cubs dilahirkan pada akhir bulan Jun - awal Julai. Spesies yang tidak aktif, sedikit menuntut pada keadaan musim sejuk. Ia berhiaskan gua, adit, gudang, di rantau Nizhny Novgorod untuk musim sejuk musim sejuk yang ditemui di Perevozsky, Buturlinsky dan daerah Lyskovsky.

Faktor had utama. Ia mungkin mengalami akibat daripada gangguan bekalan makanan yang disebabkan oleh aktiviti ekonomi manusia, serta akibat kemusnahan di tempat perlindungan musim panas - bangunan manusia, kebimbangan dan pelanggaran rezim suhu di tempat-tempat musim sejuk.

Maklumat:

  • Tarikh lahir:

Nama: BROWN EAR - Plecotus auritus (Linnaeus, 1758)

Skuad: Bats.

Keluarga: Kulit.

Status Pemuliharaan: 3 kategori. Ia disenaraikan dalam Buku Merah Republik Tatarstan.

Penerangan ringkas: Kelawar itu bersaiz sederhana. Panjang badan 42 - 55 mm, panjang lengan 35 - 43 mm. Bengkak di belakang hidung terbentuk dengan baik, di atas mata ada tubercle besar yang ditutupi dengan vibrissae. Ia berbeza dari kebanyakan genera keluarga dengan telinga yang sangat besar (sekurang-kurangnya 30 mm). Kot tebal, panjang. Bahagian belakangnya adalah coklat atau coklat kemerah-merahan, perutnya berkilauan.

Pengedaran: Spesies endemik Eropah, di mana ia meluas di selatan 65 ° C. sh., barat Urals dan utara Caucasus. Wilayah Udmurtia sepenuhnya disertakan di bahagian timur laut dari pelbagai spesies.

Ekologi: Dalam kebanyakan julat, ia berkait rapat dengan habitat hutan. Di zon padang rumput terdapat di taman-taman dan taman-taman penempatan. Pada musim panas, ia menetap di lereng-lereng pokok, di belakang kulit yang tertinggal, di lereng-lereng dan rumah burung, di dalam pelbagai gua, serta bangunan manusia. Sebagai peraturan, ia tidak membentuk kelompok besar pada musim panas; ia lebih suka menyelesaikan secara berasingan daripada spesies lain kelawar. Perempuan membawa satu cubit masing-masing, yang muncul dalam keadaan republik kita pada akhir bulan Jun. Melihat sedentari. Semasa musim sejuk, ia dicatatkan di beberapa wilayah republik. Dia menggunakan gua-gua, adunan, bilik bawah tanah, bangunan bawah tanah, minum telaga dengan rumah kayu kayu sebagai tempat perlindungan musim sejuk.

Keadaan semasa: Bunga bulu coklat dicatatkan di Kizner, Syumsinskiy, Vavozhsky, Celtinsky, Krasnogorsk, Uvinsky, Malopurginsky, Zavyalovsky, Votkinsky dan Kambarsky, serta di zon taman hutan dan di sektor perumahan Izhevsk. Populasi spesis tempatan tidak diwakili oleh sebilangan besar individu.

Mengehadkan faktor: Pemusnahan tempat perlindungan sebagai hasil pembalakan yang jelas dan kebersihan, pemusnahan haiwan di habitat musim panas dan musim sejuk.

Langkah-langkah keselamatan: Pemeliharaan pokok berongga di kawasan hutan, penciptaan rizab hutan di habitat yang paling biasa, penempatan tempat perlindungan tiruan di hutan muda dan ladang hutan, promosi pengetahuan mengenai faedah kelawar.

Sumber maklumat: 1. Merah. 2006, 2. Pavlinov et al., 2002, 3. Spitzenberger et. al., 2006, 4. Hutson et.al., 2008b, 5. Kapitonov, Grigoryev, 1995, 6. Grigoryev, 1998, 7. Merah. 2001, 8. Data pengarang, 9. Bolshakov et al., 2005.

Disusun oleh: Kapitonov V.I., Grigoriev A.K.

Siapakah earflaps?

Ushany tergolong dalam keluarga besar kelawar lancar. Dengan tikus sebenar dan tikus yang lain, mereka tidak mempunyai persamaan, kecuali mereka juga mamalia. Kemungkinan besar, mereka mendapat nama semacam itu dengan suara bersuara dan saiznya yang kecil.

Kelelawar telinga mewakili genus berasingan, yang merangkumi sekitar 19 spesies. Secara kebetulan, mereka tidak banyak berbeza dari satu sama lain. Semua mempunyai bulu tebal, auricles yang dikembangkan dengan baik (trestles) dan muncung yang lancar, tanpa pertumbuhan khas dari tisu tulang kartilaginus.

Spesies Plecotus sardus, atau Sardinian ushan, adalah endemik kepada pulau Itali dengan nama yang sama. Ia dijumpai di kawasan tebing yang berhampiran atau berdekatan dengan pantai. Flap telinga kelabu adalah serupa dengannya, tetapi sedikit lebih kecil. Ia tinggal di Afrika Utara, Eropah Tengah dan Timur, terbang di hutan, di taman dan taman. Dia dianggap dua kali ganda dari Ushanka biasa (coklat), kerana mereka mempunyai persamaan dalam gaya hidup, warna dan struktur. Oleh kerana persamaan yang kuat, mereka tidak dibezakan sehingga tahun 1960-an, memandangkan mereka adalah subspesies spesies yang sama.

Bat Brown Brown

Ini adalah jenis ushanka yang paling biasa dan dipelajari. Ia disifatkan oleh saiz sayap yang agak kecil, ekor panjang (kira-kira 40 mm) dan jari sayap panjang yang panjang (dari 6 hingga 7 mm). Badan flap telinga mencapai panjang 4 hingga 5 sentimeter. Di atas mata kecil adalah kutil yang jelas kelihatan. Tubuh binatang itu ditutup dengan bulu coklat tebal. Warnanya boleh berbeza dari coklat gelap hingga kelabu. Pada dada dan perut, bulu lebih ringan dan mempunyai warna kuning.

Telinga kelawar hidup di Afrika Utara dan Timur Tengah. Ia diedarkan secara meluas di Eurasia. Batasan barat dari kawasan usan meliputi Portugal, di sebelah timur ia terhad kepada Timur Jauh dan kawasan tengah China. Jauh ke utara, kelawar tidak mendaki, oleh itu, di Norway, Sweden atau bahagian utara Taiga, spesies tidak dapat dijumpai.

Memburu dan echolocation

Kelawar coklat-eared adalah mamalia yang menyerang haiwan kecil. Diet terdiri terutamanya daripada serangga dan invertebrata lain, contohnya, pepijat, rama-rama, rama-rama, ulat, dan lain-lain. Tidak seperti gorse malam gergasi atau pseudo-vampir, mangsa lebih besar adalah di luar kuasa mereka.

Satu ciri ciri semua telinga adalah telinga yang besar, yang membantu mereka menangkap isyarat echolocation lebih baik. Saiznya hampir sama dengan panjang badan tetikus dan 3-4 sentimeter. Bunga telinga coklat memancarkan gelombang frekuensi rendah yang tidak dapat dilihat oleh manusia dan banyak haiwan dalam lingkungan 25-85 kHz dengan amplitud 50 kHz. Mencerminkan dari pelbagai objek, mereka memberikan maklumat tikus tentang bagaimana objek berada di sekelilingnya.

Echolocation terutama digunakan untuk orientasi di ruang angkasa, serta untuk komunikasi antara saudara-mara. Seperti burung, semasa perbualan mereka menyanyikan lagu-lagu yang terdiri daripada selusin silabus urutan yang berbeza. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa treler mereka tidak didengar oleh semua makhluk.

Penyambungan juga membantu kelelawar mencari makanan. Benar, sesetengah serangga telah belajar untuk menyekat isyarat mereka atau menggunakan mereka sendiri untuk menipu pemangsa. Semasa memburu, kepak telinga mungkin tidak menggunakan "kuasa besar" sama sekali, bergantung kepada penglihatan dan pendengaran yang sangat baik. Kepekaan telinga mereka membolehkan anda mengenali sayap mengepak sayap pada jarak beberapa meter.

Gaya hidup

Kelelawar telinga hidup di pelbagai jenis landskap. Mereka boleh hidup di hutan, di dataran tinggi dan hutan. Selalunya mereka ditemui di taman bandar, taman dan di sepanjang jalan. Mereka tinggal bersendirian atau dalam kumpulan kecil. Meningkatkan keturunan, mereka boleh bersatu dalam kumpulan yang terdiri daripada ibu-ibu dan anak-anak.

Ini adalah haiwan yang tidak aktif. Untuk musim sejuk, mereka tidak terbang ke mana-mana, tetapi hibernasi di tempat yang terpencil. Begitu bagi mereka adalah berongga di dalam pokok, gua, loteng gelap dan ruang bawah tanah. Di sana, earflaps tidur di musim panas, menunggu hari itu. Apabila ia menjadi gelap sepenuhnya, mereka keluar, memburu sehingga subuh.

Penerbangan kupu-kupu mengingatkan peredaran kupu-kupu: sayap cepat dan berselang-seli, berputar-putar di sekeliling pepohonan dan perubahan trajektori yang kerap. Dari semasa ke semasa, mereka boleh menggantung di udara, sayap berkilauan untuk mengumpul ulat atau labah-labah terus dari daun atau kulit.

Bangunan

Bahagian hadapan tidak panjang dan pendek, sedikit menunjuk di hadapan. Otak adalah cembung dan bujur. Sayap-sayap telinga coklat pendek dan lebar. Mata sangat besar. Telinga agak besar dan diarahkan dan sedikit ke hadapan. Kot ini panjang dan tumbuh dengan cara yang huru-hara.

Saiz: panjang badan dewasa coklat telinga-flap 4-5 cm.

Warna: Bahagian atas badan adalah kelabu gelap atau kelabu kecoklatan. Bahagian bawah badan adalah kelabu atau kelabu muda.

Pembiakan dan habitat

Kelahiran anak ayam berlaku pada bulan Jun, biasanya 1 orang. Semasa mengandung, lelaki menjauhkan diri dari wanita.

Didistribusikan secara meluas di seluruh Eropah dan Asia, terutamanya boleh didapati di Rusia, Ukraine, Belarus. Mereka tinggal di lekukan pokok, gua, dinding, retak, loteng, bawah tanah, dll.

Tonton video itu: Magical Cricket Bat Hindi Kahaniya. Maya Tree Hindi Moral Story. Bedtime Stories (Ogos 2020).

Pin
Send
Share
Send