Mengenai haiwan

Prionailurus planiceps, Kucing Sumatera, Flathead

Pin
Send
Share
Send


Kucing atau kucing berkepala tinggi - Felis planiseps - tinggal di Thailand, di Semenanjung Malaysia, di Indonesia, di Sumatera dan Borneo. Panjang badan 53-81 cm, berat 1.8-2.7 kg. Kepalanya luas, datar dengan telinga kecil yang rendah pada sisi. Mata adalah besar. Kaki pendek, ekor pendek dan gebu. Bulu itu tebal dan lembut, warna coklat kemerahan, dada dan perut berwarna putih. Tompok coklat di sisi. Dari hidung ke dahi adalah dua jalur putih. Bulu tebal dan lembut, berwarna coklat kemerahan, perut dicat putih. Tompok coklat muncul di perut dan sisi. Dari hidung ke dahi adalah dua jalur putih. Tidak seperti kucing lain, mereka tidak mempunyai keupayaan untuk menarik kuku ke kaki. Gigi juga mempunyai struktur khas, yang semuanya ditonjolkan, seperti taring. Semua ini diambil bersama membantu untuk berjaya berjaya.

Spesies ini memakan ikan, katak dan haiwan akuatik lain. Dilihat dalam serbuan pada unggas. Mereka merobek bumi mencari akar yang boleh dimakan, dan juga memakan buah. Selepas kehamilan selama 56 hari, 1-4 anak kucing dilahirkan di dalam wanita. Spesies kucing ini jarang berlaku, jumlahnya tidak diketahui. Disenaraikan dalam Lampiran I CITES.

Asal:

Pengagihan Kucing berkepala tinggi terhad kepada hutan tropika yang rendah di selatan Thailand, semenanjung Malaysia, Sabah, Sarawak, Brunei Darussalam, Kalimantan dan Sumatra. Mereka kebanyakannya ditemui di habitat air tawar, di kawasan pantai dan rendah. Lebih biasa kurang dari 3 km (1.9 batu) dari air.

Penerangan:

Kucing yang berkepala rata dibezakan oleh tengkorak yang mengalir di sepanjang hidung hingga ke ujung muncung, yang mana sisinya melintang. Tubuhnya langsing dan anggota badannya nipis dan memanjang. Kepala itu sendiri lebih panjang dan silinder daripada dalam kucing domestik. Jarak antara mata dan telinga agak besar. Bentuk silinder dan mampatan transversal kepala kontras tentang gigi yang luar biasa panjang. Fangs hampir selamanya.

Bulu tebal, warna coklat kemerah-merahan pada bahagian atas kepala, coklat gelap pada badan, dan putih berbintik pada bahagian bawah abdomen. Wajahnya lebih ringan dari tubuh, dan muncung dan dagu berwarna putih. Dua jalur keputihan terletak di sebelah hidung di antara mata. Telinga dibulatkan. Mata luar biasa jauh ke depan dan dekat satu sama lain, berbanding dengan kucing lain, memberikan kucing visi stereoskopik yang lebih baik. Gigi disesuaikan dengan cengkaman pada mangsa licin, dan rahangnya agak kuat. Ciri-ciri ini membantu kepala kepala rata kucing untuk menangkap dan mengekalkan mangsa akuatik, yang mana sekurang-kurangnya disesuaikan dengannya sebagai kucing memancing. Kaki cukup pendek. Cakar itu boleh ditarik balik, tetapi salutan cangkang dikurangkan dalam saiz yang kira-kira dua pertiga cakar masih cembung.

Premolar unggul anterior lebih besar dan lebih tajam daripada kucing lain. Membran interdigital pada cakar membantu kucing mendapatkan cengkaman yang lebih baik di tumbuh-tumbuhan dan air yang padat, dan bahkan lebih jelas pada kucing ini daripada mereka yang berada di kaki kucing memancing.

Watak:

Kucing berpusing rata sepatutnya tunggal dan mungkin mengekalkan rentang wilayahnya. Dalam penangkaran, kedua-dua perempuan dan lelaki menandakan dengan air kencing, berjalan ke hadapan, meninggalkan tanda di atas tanah. Kucing berkepala rata adalah waktu malam, tetapi wanita dewasa adalah senja dan paling aktif antara 8:00 hingga 11:30 dan dari jam 18:00 hingga 22:00.

Bunyi yang dibuat oleh anak kucing kucing yang rata menyerupai kucing domestik. Repertoir vokal dewasa belum dianalisa sepenuhnya, tetapi mereka menghela nafas.

Maklumat tambahan:

Kucing berkepala rata (Prionailurus planiceps) adalah kucing liar kecil yang tidak rata di dalam Semenanjung Tanah Melayu, Borneo dan Sumatra. Sejak tahun 2008, ia telah disenaraikan sebagai terancam oleh IUCN akibat kemusnahan lahan basah di habitatnya. Terdapat kecurigaan bahawa saiz populasi yang berkesan mungkin kurang daripada 2500 orang dewasa, tanpa subpopulation dengan saiz populasi yang berkesan lebih daripada 250 orang dewasa.

Seperti kucing kecil lain, ia pada asalnya diletakkan dalam genus Felis, tetapi kini dianggap salah satu daripada lima spesies di Prionailurus.

Penerangan

Kucing Sumatra memiliki kepala rata, dan saiz badan kecil, seperti kucing domestik. Ekor adalah pendek, bermula dari suku ke satu pertiga panjang badan, dengan mengambil kira kepala. Telinga kecil dan bulat luas dan terletak di bahagian bawah tengkorak. Jas ini memanjang, tebal dan lembut. Warna bahagian atas kepala berwarna coklat kemerahan, belakangnya berwarna coklat gelap, dan bahagian bawah badannya adalah cahaya. Rambut individu berwarna putih atau kelabu, yang memberikan mereka rupa rambut kelabu. Muncungnya lebih pucat daripada seluruh tubuh, dagu dan dada berwarna putih. Kelopak mata mereka yang lebih rendah dan bahagian dalam setiap mata berwarna putih tetapi tidak membentuk cincin lengkap. Dua jalur gelap dilanjutkan dari mata ke bahagian atas kepala, dan sepasang garis kedua melebar di bawah kelopak mata bawah mata, dan meluas ke telinga. Getaran rendah berwarna putih, manakala bahagian atasnya hitam di dasar dan cahaya di ujungnya. Kepalanya ternyata memanjang dan meratakan berhubung dengan kucing lain. Lapisan antara telinga agak pendek, yang, digabungkan dengan kedudukan rendah telinga, memberikan kucing penampilan rata-rata. Kaki kecil dan kaki panjang dan sempit. Kuku, seperti kucing memancing dan cheetah, tidak ditarik balik sepenuhnya. Tulang hidung adalah pendek dan sempit, yang mana, mata lebih dekat antara satu sama lain daripada kucing lain. Mereka mempunyai barisan gigi hampir sejajar. Molar kecil pertama dan kedua berkembang dengan baik, yang membolehkan anda menangkap mangsa licin dengan bahagian hadapan mulut. The sagittal crest dikembangkan dengan baik dan gerbang zygomatic kuat, yang menunjukkan kekuatan yang hebat. Dimorphism seksual diucapkan, lelaki sedikit lebih besar daripada perempuan.

Panjang kepala dan badan lelaki bervariasi dari 42-50 cm, panjang ekor adalah dari 13 hingga 20 cm, dan beratnya adalah dari 1.5 hingga 2.75 kg.

Panjang kepala dan badan perempuan berkisar antara 33 hingga 37 cm, panjang ekor adalah dari 15 hingga 17 cm, dan berat purata ialah 1.5 kg.

Habitat

Kucing Sumatera menduduki hutan dataran rendah tropika dan habitat air tawar. Sesetengah individu ditemui di hutan primer dan sekunder, di sepanjang sungai, sungai, serta kawasan banjir. Di Malaysia, mereka juga hidup di ladang kelapa sawit, dan di Sumatera, mereka dilihat di hutan dataran rendah.

Pembiakan

Terdapat hanya maklumat terhad mengenai kelakuan reproduktif kucing Sumatera. Namun, kehamilan berlangsung selama 56 hari, namun perkiraan ini berdasarkan kepada seorang individu. Maklumat terperinci boleh didapati di spesies genus lain yang lebih biasa. Prionailurus . Sebagai contoh, nelayan kucing tidak mempunyai musim pembiakan yang tegas, walaupun kawin adalah yang paling biasa antara bulan Januari dan Februari. Kucing benggala Bengal pada bila-bila masa tahun di bahagian selatan julatnya, di mana mereka berpotongan dengan spesies Sumatera. Kedua-dua spesies yang berkaitan dengan satu sampah mempunyai 2-4 anak kucing selepas tempoh kehamilan selama 60-70 hari. Anak kucing memancing diturunkan dari susu ibu mereka pada 6 bulan, dan akil baligh berlaku pada 1.3 tahun. Cubs dari kucing kerdil ditanggalkan dari susu dalam 1 bulan, dan menjadi matang secara seksual dalam 1.6 tahun.

Kelakuan

Mengikut laporan sejarah, kucing-kucing di Sumatera adalah malam. Walau bagaimanapun, diperhatikan bahawa wanita di dalam penawanan memilih waktu senja. Dalam penangkaran, individu suka air dan bermain di lopak atau kolam selama beberapa jam. Ia diandaikan bahawa mereka adalah binatang yang bersendirian, seperti kucing lain.

Komunikasi dan persepsi

Tutup kedudukan mata memaksimumkan penglihatan binokular dan menjadikan kucing pemburu yang baik. Seperti kucing lain, kucing-kucing di Sumatera mungkin menyokong wilayah menggunakan tanda penciuman. Dalam penangkaran, lelaki dan perempuan menyembur air kencing pada pokok atau semak, dengan cara yang luar biasa untuk kucing lain. Mereka mengangkat ekornya, menenggelamkan kaki belakang mereka, dan pergi ke hadapan, meninggalkan jejak air kencing. Panggilan kucing sumatera sering dibandingkan dengan getaran yang sama dengan bunyi dari gigi sikat, walaupun penyuaan ini menyerupai kucing domestik. Dewasa purr dan menghasilkan penyiaran lain di jejari berhampiran. Walau bagaimanapun, bunyi kucing-kucing di Sumatera masih belum disiasat dengan teliti.

Pemakanan

Kucing-kucing di Sumatera dilihat di tepi-tepi lumpur di sepanjang sungai, di mana mereka mungkin memburu katak, ikan, atau krustasea. Analisis kandungan perut menunjukkan bahawa sebahagian besar diet adalah ikan. Kucing ini boleh menenggelamkan kepala mereka sehingga 12 sentimeter di bawah air. Pemerhatian terhadap individu yang hidup di penangkapan menunjukkan bahawa mereka memburu katak hidup dan mengabaikan burung pipit yang diletakkan di dalam sangkar mereka. Apabila mereka ditawarkan makanan, mereka menerkamnya dengan mengamuk, dan selalu membawa tidak kurang dari 2 meter dari tempat yang mereka terima - tingkah laku ini membolehkan ikan dan katak melarikan diri ke dalam air. Di samping itu, dalam penangkaran, berenang di sepanjang bahagian bawah kolam, haiwan dewasa meluas merebak, dan juga raccoon. Tikus di bilik mandi membangkitkan kucing tawanan yang lebih besar memburu naluri daripada tikus di darat, mereka memanjat ke dalam air, atau mereka berdiri berdekatan dan cuba menangkap tetikus dengan mulut atau cakarnya. Dalam penangkaran, kucing dewasa membunuh tikus dan tikus dengan gigitan di belakang kepalanya.

Peranan dalam ekosistem

Sejak kucing-kucing di Sumatera sangat jarang, peranan mereka sebagai pemangsa mungkin mempunyai sedikit kesan kepada dinamika populasi spesies mangsa. Penyesuaian tingkah laku dan morfologi mereka, serta tempat-tempat yang mereka tinggalkan, membuatkan mereka kelihatan seperti mustelid separa akuatik, yang unik di kalangan kucing. Pada kucing ini, cacing rata dan bulat juga hidup.

Tonton video itu: Prionailurus planiceps (Ogos 2020).

Pin
Send
Share
Send