Mengenai haiwan

Siapa burung hantu dan apa jenis mereka wujud dalam alam semula jadi

Pin
Send
Share
Send


Dua kumpulan burung besar susunan mangsa, bersatu kerana gaya hidup yang serupa dan ciri-ciri struktur. Kebanyakan G. memakan bangkai dan sampah (hanya sawit G. - buah). G. menendang selama berjam-jam di udara (dengan bantuan sayap lebar dan panjang), kadang-kadang mencari mangsanya dari tinggi tinggi. Dengan paruh yang kuat G., mereka merobek mayat-mayat haiwan dan mengeluarkan bahagian dalamnya tanpa mendapat kotor di dalam darah, kerana kepala dan leher mereka telanjang atau ditutup dengan pendek. Ada G., memusnahkan sampah, melaksanakan peranan pesanan. G. sarang pada batu, tebing, pokok atau bangunan. Makanan untuk anak ayam dan wanita penetasan dipindahkan ke goiter. G. dibahagikan kepada burung hantu Amerika (lihat burung hantu Amerika) (keluarga Cathartidae) dan G. sebenar (sebahagian daripada spesies keluarga hawk), atau Old World G. Real G. - 14 spesies, yang digabungkan dalam 9 (atau 10) genera, adalah biasa di Afrika, Eropah Selatan, Asia Tengah dan Selatan. Daripada jumlah ini, 5 spesies di USSR (daripada 4 genera): G. hitam, diedarkan di pergunungan Crimea, Caucasus, Asia Tengah dan Siberia Selatan, 2 jenis burung hantu (lihat Vultures), Vulture dan Borodach, atau kambing.

Lit.: Fischer W., Die Geier, Wittenberg (Lutherstadt), 1963.

Dengarlah suara lehernya

Suara burung hantu Afrika

Suara Vulture Hitam

Vultures lebih suka hidup secara berpasangan atau secara tunggal. Satu kelompok besar burung gagak boleh dilihat hanya semasa "hari raya", iaitu. berhampiran bangkai mati. Wakil-wakil dunia bulu ini hanya aktif di siang hari.

Black catharta, atau terumbu hitam, atau Uruba (Coragyps atratus).

Adapun sifat burung hantu, kita boleh perhatikan konsistensi, tenang, dan mesra. Burung-burung ini boleh melonjak selama berjam-jam di atas tanah, dengan sabar mencari mangsanya. Meningkat ke udara, mereka terbang dalam bulatan, mencari mangsa masa depan.

Griffon Vulture (Gyps fulvus).

Burung burung adalah burung mangsa, tetapi mereka, misalnya, elang, tidak boleh memburu binatang besar. Kebanyakan diet mereka, seperti yang anda tahu, bangkai. Mereka menikmati sisa-sisa bangkai buaya, penyu mati, gajah, antelop, malah telur burung berada di menu mereka dengan keseronokan.

Kambing campuran bercampur-campur di bangku gajah.

Grifov dibezakan oleh satu ciri: mereka mempunyai bau yang sangat tajam. Benar, tidak semua spesies burung ini dapat bermegah dengan penglihatan yang tajam.

Burung burung Afrika (Torgos tracheliotus) berjemur di bawah matahari.

Untuk mangsa mereka, burung-burung ini tidak akan bertarung dengan pemangsa lain, mereka hanya akan memasukinya. Tetapi sekiranya kawanan burung hantu merampas mayat binatang besar, maka tidak lama lagi hanya tulang akan kekal daripadanya. Jadi bangkai seekor antelop dewasa seekor kawanan sepuluh burung dapat mematuk rangka pada 10-20 menit.

Burung burung diraja menggabungkan batu.

Cara makan burung hantu ini menjadikan salah satu pautan yang paling penting dalam ekosistem. Mereka adalah salah satu daripada urutan utama alam, makan daging mereput, dengan itu mencegah bahaya jangkitan haiwan dan orang lain.

Telur ayam Turki.

Burung patung berkembang biak sekali setiap 1 - 2 tahun. Burung ini membina sarang pada pokok atau batu tinggi. Dalam musim kawin, burung betina perempuan meletakkan 1-3 telur. Tempoh inkubasi adalah dari 38 hingga 55 hari. Anak ayam yang dilahirkan kekal dalam sarang selama tiga bulan pertama. Akil baligh vulture berlaku dalam 4 hingga 7 tahun. Antara wakil-wakil dunia berbulu, burung hantu adalah salah satu yang paling lama hidup. Jangka hayat mereka adalah sekitar 50-55 tahun.

Anak ayam jari Bengal (Gyps bengalensis) dalam sarang.

Vultures mendapati penggunaan yang sangat luar biasa di Amerika Syarikat. Seperti yang telah kita katakan, burung-burung ini mempunyai aroma yang sangat baik. Oleh itu, burung hantu di sini bekerja untuk faedah orang, membantu dengan cepat mengesan dan menghapuskan kebocoran gas. Sebilangan kecil bahan khas ditambah kepada gas asli yang mengalir melalui saluran paip gas, bau yang sama dengan bau bangkai.

Burung galak diraja dalam penerbangan.

Orang tidak dapat mencium "aroma" ini, tetapi burung hantu boleh menciumnya pada jarak yang jauh, secara beramai-ramai menghampiri "umpan". Setelah mengesan kluster-kluster burung tersebut, utiliti tidak dapat dihantar ke tempat kejadian.

Jika anda mendapati ralat, sila pilih sekeping teks dan tekan Ctrl + Enter.

(Sarcogyps calvus)

Diagihkan di Asia Selatan, India, Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh, China, Myanmar, Thailand, Laos, Kemboja, Vietnam. Ia mendiami kawasan terbuka, tanah pertanian, separa padang pasir, dan juga terdapat dalam hutan daun, kaki bukit dan lembah sungai. Ia diadakan pada ketinggian 3000 m di atas paras laut.

Panjang badan ialah 75-85 cm, sayapnya adalah 2-2.6 m, dan beratnya ialah 4-5.5 kg. Bulu berwarna coklat gelap. Di kepala bebas dari bulu, lipatan kulit tergantung berwarna merah terang.

Memimpin gaya hidup bersendirian. Sarangnya agak kecil, di lapisan - daun dan serpihan. Dalam klac 1 telur putih atau putih kehitaman. Memakan bangkai.

(Aegypius monachus)

Ini adalah burung pegunungan dan bukit yang tidak aktif, bersarang di Eropah Selatan, Afrika Utara, Barat, Tengah dan Asia Tengah, di mana ia agak banyak, dalam jumlah kecil - di Altai Tenggara.

Jumlah panjang badan adalah 75-100 cm, panjang sayap 72-85 cm, sayapnya 2.5-3 m, berat 7-12 kg. Pakaian leher hitam berwarna coklat gelap, kadang-kadang, bulu putih individu datang pada badan. Bulu dan bulu kaki bawah lebih gelap berbanding dengan warna utama. Tidak ada bulu di kepala, ia hanya sedikit ditutup dengan turun, yang menjadikannya lebih mudah bagi burung hantu untuk menjaga diri mereka sendiri. Di tengah-tengah leher terdapat kerah, yang terdiri dari bulu-bulu yang mencuat ceroboh dalam arah yang berbeza.

Burung hantu hitam disukai oleh pergunungan berbatu tinggi, walaupun mereka juga boleh menetap di dataran jika mereka telah jatuh cukup. Bertemu secara bersendirian atau berpasangan. Dengan banyak makanan boleh dikumpulkan untuk memberi makan dalam kumpulan kecil 12-20 individu. Burung hantu hitam menyembuhkan jenis bangkai: dari mamalia besar (yaks, jantan, gazelles, rusa) kepada marmot, arnab, harimau, ikan dan reptilia. Kadang-kadang mereka menyerang mangsa hidup: mamalia muda dan anak ayam burung besar. Dalam mencari makanan, mereka meliputi jarak jauh setiap hari, menggunakan kemahiran menggunakan arus udara yang dipanaskan untuk penerbangan yang melambung tinggi.

Musim pembiakan berlangsung dari bulan Februari hingga Oktober. Mula pembiakan dari 5-6 tahun. Pasangan perkahwinan bermain di udara. Pada masa yang sama, burung menunjukkan aksi yang menakjubkan kepada satu sama lain, beralih ke udara dan bahkan terbang terbalik. Biasanya, satu pasangan tidak mempunyai satu, tetapi beberapa sarang, yang mereka membaiki setiap tahun. Bangunan mereka sangat dipercayai dan boleh digunakan untuk masa yang lama. Setiap tahun, rakan kongsi menyusun lapisan baru sarang, dan cawangan lama, rendah dan jatuh. Oleh itu, rumah mereka selalu kelihatan seperti baru. Sarang terletak di atas pokok, kadang-kadang di atas batu. Dalam klac ada 1-2 telur, putih atau kuning air dengan tanda kemerahan, yang menetas oleh lelaki dan perempuan selama 55 hari. Anak ayam dilahirkan tanpa daya dan sepenuhnya bergantung pada ibu bapa mereka. Mereka berada dalam sarang selama 3-3.5 bulan dan selama kira-kira sebulan setengah masih berada di rumah ibu bapa. Di alam liar, burung hantu ini boleh hidup sehingga 39 tahun.

(Torgos tracheliotos)

Diagihkan di seluruh Afrika Utara dari pantai Atlantik ke tepi Laut Merah. Di samping itu, habitat mereka menangkap Semenanjung Arab dan terbentang di selatan Afrika di sepanjang Lautan Hindi. Ia mendiami savana, dataran gersang, padang pasir, cerun terbuka gunung. Lebih suka kawasan terbuka dengan pokok jarang dan penutup rumput yang minimum. Mereka dipegang pada ketinggian sehingga 4500 m di atas paras laut.

Salah satu vultur terbesar. Panjang badan 105-110 cm, sayapnya sehingga 3 meter, berat - 10-14 kg. Perempuan itu agak lebih besar daripada lelaki. Warna bulu berwarna coklat gelap. Jalur putih melangkah di belakang pinggir depan underwings. Ekornya adalah berbentuk baji, hitam. Bill adalah hitam, mata gelap. Ciri-ciri burung hantu eared adalah kepala "botak" tanpa bulu dan bulu. Kulit di bahagian depan dan atas kepala adalah oren ringan. Kaki adalah kelabu kebiruan. Di sisi leher pada setiap sisi terdapat lobus kulit yang besar dari jauh menyerupai telinga.

Burung euroni Afrika memberi makan kepada mayat binatang besar. Walau bagaimanapun, mereka tidak pernah terbang ke bangkai pertama, sebaliknya, mereka akan duduk jauh dan menunggu 15-20 minit, apabila burung gagak kecil akan memakan bahagian-bahagian lembut bangkai itu. Kemudian mereka cepat tergesa-gesa ke kerumunan pesaing, memandu mereka, dan tenang tepu, merobek kulit kuat mangsa dengan paruh mereka yang kuat. Kadang-kadang, mencari mangsa, mereka terbang ke kampung-kampung atau rumah penyembelihan bandar. Burung ini juga menyerang haiwan hidup, terutamanya yang muda dan lemah. Dari masa ke masa, populasi flamingo merosakkan, makan anak ayam dan memecahkan telur. Burung abu-abu panjang yang lapar boleh menyerang flamingo dewasa.

Burung eurasia Afrika memimpin gaya hidup bersendirian, walaupun sehingga 50 individu boleh berkumpul berhampiran bangkai besar. Di utara julat ini, musim pembiakan berlangsung dari November hingga Julai, di baka timur sepanjang tahun, di selatan - dari Mei hingga Januari. Baka dalam pasangan yang berasingan. Sarang pengantin baru kelihatan seperti platform yang besar, dengan diameter kira-kira tiga meter dan ketinggian sehingga satu meter. Sarang ini terletak pada ketinggian 5 hingga 15 meter. Burung membinanya di atas pokok dahan kering, lapisan bawah dengan rumput kering dan lembut. Ia adalah di sampah ini bahawa satu-satunya telur putih dengan tempat diletakkan, yang diinkubkan oleh kedua ibu bapa selama 54-56 hari. Chicks bernafas dalam 124-135 hari. Mulakan membiak pada usia kira-kira 6 tahun.

(Occipitalis Trigonoceps)

Diagihkan di sub-Sahara Afrika. Ia mendiami savannah.

Panjang badan adalah 75-80 cm, panjang sayap adalah 60-65 cm, dan berat 3-5 kg. Hampir semua bulu berwarna coklat, kecuali kepala, goiter, bahagian bawah sayap dan perut, yang dihiasi dengan bulu putih. Paruh leher griffon juga luar biasa: berwarna biru di pangkal dan merah terang pada akhir. Seperti semua burung mangsa, ujungnya dibongkok, yang memudahkan untuk memusnahkan mangsa.

Tidak seperti kebanyakan burung hantu di Afrika, dia mengelakkan penempatan manusia. Ia memakan bangkai, anak ayam, kadal, serangga dan haiwan yang sakit. Untuk lalat mangsa pada waktu subuh. Ia berbingkai tinggi dan lancar di langit, kadang-kadang naik hingga 1.6 km. Dengan bantuan penglihatannya yang tajam, dia melihat keluar bangkai yang sesuai dan cepat tenggelam. Dia tidak memerhatikan burung-burung lain yang lain, tetapi lebih suka mencari makanan sendiri. Makanan leher griffon kadang-kadang teruk rosak. Mana-mana makhluk lain akan segera mati akibat racun, setelah merasai daging yang rosak, tetapi wakil-wakil keluarga elang itu mempunyai perut yang agak kuat. Jus gastrik mempunyai keasidan yang sangat tinggi, yang membolehkan dia mencerna tulang dan membunuh semua bakteria cadaveric. Proses pembasmian kuman terus berlaku di usus burung, di mana bakteria simbiotik khas membersihkan makanan dari toksin bakteria.

Sarang besar ranting nipis terbentuk di puncak pokok tunggal. Simpan tandas ini secara bersendirian atau berpasangan. Dalam klac biasanya satu telur putih. Kedua-dua ibu bapa memberi makan anaknya dengan makanan yang dibawa masuk dalam kambing yang besar.

(Gyps africanus)

Vulture Afrika adalah burung yang meluas dan lazim yang tinggal di banyak negara Afrika, di selatan Sahara. Habitat habitat adalah kawasan savannas, dataran dan hutan yang jarang. Ia juga boleh didapati di kawasan-kawasan yang rimbun, semak-semak dan hutan jarang berhampiran sungai. Burung sering dilihat duduk di atas pokok. Burung burung Afrika mengelakkan hutan yang padat. Mereka hidup berdekatan dengan mamalia besar, kawanan burung tak bertali, berhampiran ladang ternakan lembu dan berhampiran penggembala gembala. Burung menjauhkan diri dari bandar dan kampung besar. Kebanyakannya hidup pada ketinggian sehingga 1,500 m di atas paras laut, tetapi beberapa burung ditemui di ketinggian 3,000 m di Kenya dan 3,500 m di Ethiopia.

Panjang badan adalah 78-98 cm, sayapnya adalah 1.9-2.2 m, dan jisim adalah 4.2-7.2 kg. Pada burung dewasa, penutup sayap berwarna dari tan cahaya ke buff (pada burung yang lebih tua, terutama lelaki, putih berkrim), bulu sayap dan ekor berwarna hitam coklat. Kolar berwarna putih tulen di pangkal leher, belakang putih dan sacrum (yang biasanya ditutup dengan sayap dilipat). Kulit kepala hitam, leher juga, tetapi boleh sebahagiannya berbulu (terutamanya dalam burung muda), sekurang-kurangnya bulu di bahagian depan kepala. Mata berwarna coklat gelap. Paws hitam. Dua bintik kecil botak di sisi leher basal berwarna coklat dan biasanya tersembunyi. Burung-burung muda mempunyai leher kerudung di sekeliling leher mereka, segala-galanya berselubung dengan garis-garis putih, termasuk sakramen coklat, yang membuat burung bengkak. Kulit kepala berwarna hitam kehijauan. Leher ditutup dengan bekas bawah. Biasanya burung diam. Suara mereka dapat didengar ketika bangkai sedang dibagikan, sementara burung-burung yang dominan mendesis, dan sisanya memancarkan squeals yang kelihatan seperti tidak ada babi, atau tweet dengan cara yang khas. Berhampiran sarangnya, burung hantu Afrika membuat bunyi serak.

Burung ayam Afrika adalah sedentari atau nomad. Untuk mencari makanan, burung dewasa boleh terbang melalui wilayah yang luas setiap hari. Berpindah ke tempat baru berlaku kerana penghijrahan kawanan haiwan ungulate, kurang kerap - apabila jumlah bangkai yang mencukupi dikesan, atau kerana permulaan hujan. Ini adalah pemulung biasa. Ia memberi makan kepada mayat mamalia, terutamanya ungulates. Untuk mencari makanan, burung hantu Afrika naik dalam aliran naik ke ketinggian 200-500 m. Ia sentiasa menonton burung-burung bangkai lain, serta hyenas, yang dapat mengarah ke sasaran. Dari sepuluh hingga ratusan burung boleh memakan bangkai seekor binatang yang jatuh. Mayat seekor burung hantu impala dikikis dalam masa 10 minit. Seorang individu boleh makan sehingga 1 kg daging. Burung ini tidak dapat menembusi kulit tebal, tetapi kepala dan leher panjangnya disesuaikan untuk melihat organ yang sangat jauh, termasuk yang dilindungi oleh tulang rusuk.

Biasanya ayam Afrika membentuk kumpulan kecil 5-20 pasang. Tetapi terdapat kedua-dua individu dan individu yang hidup dalam pasangan yang terpisah, dan koloni yang sangat banyak. Burung menetap di beberapa pokok jiran. Mereka boleh membina sarang pada satu pokok - sehingga 5 sarang. Dalam penerbangan, anda dapat melihat individu individu yang mengelilingi kawasan bersarang, sepasang atau kawanan burung 10-12. Kadang-kadang burung boleh terbang dengan leher atau kaki terulur.

Musim pembiakan berlangsung sepanjang tahun, tetapi puncak aktiviti berlaku pada bulan Oktober - Jun di negara-negara Afrika Barat dan Somalia dan pada bulan April - Disember di selatan Afrika Timur dan Afrika Selatan. Sarang dibentuk daripada cawangan dan dipenuhi daun rumput dan hijau. Dalam diameter, sarangnya adalah 34-100 cm dan 10-90 cm kedalaman, dan terletak di mahkota pokok itu pada ketinggian 5-50 m. Biasanya ada 1 telur dalam kopling, tetapi kadang-kadang ia boleh menjadi 2 dan 3. Masa inkubasi berlangsung 56- 58 hari. Anak ayam dalam sarang selama 120-130 hari. Chicks sepenuhnya terawat dalam 10-12 bulan, dan warna bulu dewasa muncul di dalamnya selama 6-7 tahun.

(Gyps bengalensis)

Diagihkan di Asia Selatan, India, Pakistan, Nepal, Myanmar, Thailand, Laos, Kemboja, Vietnam. Di Bangladesh, Malaysia dan China, nampaknya telah mati.

Panjang badan ialah 75-93 cm, sayapnya adalah 2-2.6 m, dan beratnya adalah 3.5-7.5 kg. Pewarnaan umum berwarna hitam dengan punggung putih dan kolar bawah. Kepala dan leher mempunyai warna merah muda, paruh perak.

Ia memberi makan secara eksklusif pada bangkai. Kelihatannya makanan dalam penerbangan tinggi atau memerhatikan pengumpulan penipu lain. Melihat mayat haiwan tidak segera memulakan makan, tetapi menunggu beberapa lama di atas pokok yang berdekatan. Semasa memberi makan, burung benggala Bengal sering berkumpul di dalam pek. Di kawasan yang terdapat kolam, suam ini sering mandi dan minum air. Paling aktif pada waktu siang, apabila matahari menghangatkan udara yang cukup.

Tempoh bersarang berlangsung dari bulan November hingga Mac. Sarang dalam kumpulan atau koloni di pokok-pokok di bandar-bandar dan bandar-bandar, pokok-pokok dan taman-taman, berhampiran sungai dan tasik.Sarang longgar, kadang-kadang dari cawangan hijau, dipenuhi dengan kotoran, bulu, daun, sampah. Dalam klac 1 ada telur putih dengan spotting lemah. Penetasan berlangsung selama 45-50 hari, anak muda itu terbang selepas 3 bulan.

(Gyps coprotheres)

Ia meluas di selatan-barat Afrika Selatan, bagaimanapun, terdapat kes-kes penampilan bogel Cape di Lesotho dan Botswana, hingga ke Zimbabwe. Jumlah totalnya tidak melebihi 10 ribu orang.

Jumlah keseluruhan badan adalah 96-115 cm, sayapnya adalah 2.26-2.6 m, dan berat badannya adalah 7-11 kg.

Seperti burung hantu yang lain, ia adalah pemulung biasa.

Baka di koloni besar di tapak berbatu. Musim pembiakan berlangsung sepanjang tahun, walaupun telur biasanya dibentang dari bulan Februari hingga Ogos. Sarang adalah platform ranting yang dipenuhi rumput kering. Dalam kopling terdapat satu telur yang menetas selama 56 hari. Anak ayam boleh berada dalam sarang sehingga 4 bulan.

(Gyps fulvus)

Breeds di Eropah Selatan, Utara dan Afrika Timur dan Asia. Di Eurasia, ia diagihkan di barat pergunungan Asia Tengah - rangkaian Saur dan Tarbagatai di Kazakhstan, Tien Shan Timur di Kyrgyzstan, Pamirs Barat di Kyrgyzstan dan Tajikistan, lereng selatan Himalaya ke Bhutan dan negeri Assam di India. Di luar tanah besar, ia ditemui di kepulauan Laut Mediterranean Sardinia, Sicily, Crete dan Cyprus. Di Afrika, tinggal di barat laut di zon pantai Maghribi dan Tunisia, serta di timur laut di sepanjang Laut Merah. Walau bagaimanapun, burung yang tidak aktif boleh berhijrah jauh di luar kawasan pembiakan di luar musim pembiakan. Inhabits ruang terbuka kering dengan ketinggian, dari mana ia mudah untuk burung untuk berlepas. Ia biasa di pergunungan pada ketinggian sehingga 3000 m, dan mencari makanan dan sehingga 3500 m di atas paras laut, di mana ia mengikuti kawanan domba dan binatang lain. Di Caucasus, Armenia naik ke 2750 m di atas paras laut. Kurang biasa ditemui di dataran di padang rumput, separa padang pasir dan padang pasir, di mana ia memilih ketinggian - batu, tebing atau bukit.

Leher yang sangat besar dengan sayap lebar yang panjang dan ekor yang luas. Panjang badan adalah 93-110 cm, sayap - 2.3-2.7 m, berat badan dari 6.2 hingga 11.3 kg, dan wanita agak lebih besar daripada lelaki. Ciri-ciri penampilan burung hantu adalah kepala kecil yang tidak seimbang yang dipenuhi dengan bulu putih, paruh yang berpanjangan panjang, leher panjang dengan bulu bulu panjang, dan ekor bulat pendek. Warna badan umum berwarna coklat, agak ringan dengan warna merah kemerahan dari bawah. Bulu dan bulu ekor berwarna coklat gelap, hampir hitam. Pelangi berwarna coklat kekuningan, lilin berwarna kelabu, kaki kelabu gelap. Dalam warna, lelaki dan perempuan tidak berbeza antara satu sama lain. Bulu burung muda lebih pucat dan membosankan berwarna coklat kemerahan.

Ini adalah burung yang melambung tinggi, dari permukaan yang rata dengan kesukaran naik ke udara. Dia menarik lehernya di udara, merendahkan kepalanya dan meluruskan bulu primer (kelihatan seperti "jari dengan kipas"). Wingspan jarang, perlahan dan mendalam. Ia menjerit agak jarang, walaupun dibandingkan dengan burung hantu lain, ia dianggap burung yang lebih berbaur. Suara - bunyi bising yang berani dan serak, dibuat terutamanya semasa mengesan mangsa atau bercuti. Biasanya dijumpai dalam kumpulan.

Ia memberi makan semata-mata kepada bangkai - mayat mayat, terutamanya mamalia. Mencari mangsa menggunakan bantuan penglihatan (tidak berbau, seperti burung hantu Amerika), sering memberi tumpuan kepada pemusnah lain. Ia boleh pergi tanpa makanan untuk masa yang lama.

Sebagai peraturan, sarang dalam kumpulan kecil sehingga 20 pasang. Burung bakar Griffon adalah monogamous, wap berterusan sepanjang hayat. Sarang, diperbuat daripada ranting dan diletakkan di dalam oleh ranting dan tangkai rumput, terletak di atas tanah dan sentiasa tersembunyi di takik berbatu yang sukar dijangkau atau di kawasan tebing yang curam. Biasanya ia adalah berdekatan dengan kawanan pembiakan ungulates. Diameter sarang ialah 1-2.5 m, ketinggiannya adalah 20-70 cm, jika mungkin ia telah digunakan selama bertahun-tahun berturut-turut. Musim pembiakan bermula sangat awal - menurut pemerhatian di Sepanyol, sudah pada bulan Januari burung-burung sedang mengatur sarangnya, dan pada bulan Februari - clutches Mac muncul. Semasa musim kawin, pasangan itu bersama-sama, melakukan gerakan serentak di udara. Sebelum mengawan, lelaki itu bertindak secara demonstratif - dia berjalan di hadapan wanita, merangkak, menaikkan ekornya dan menyebarkan sayapnya separuh. Dalam klac terdapat satu (jarang dua) telur warna putih, kadang-kadang dengan corak kecoklatan. Saiz telur (82.2-105.5) x (64-74.7) mm. Kedua-dua ibu bapa mengeram selama 47-57 hari. Inkubasi sangat padat - sementara satu burung berada dalam sarang, yang kedua mencari makanan. Semasa perubahan tugas, telur akan teliti. Anak ayam sentiasa bersendirian, ketika dilahirkan, ia ditutupi dengan bulu putih, yang setelah kira-kira sebulan digantikan oleh kedua, buffy-white. Ia diberi makan oleh ibu bapa yang mengejutkan. Keupayaan untuk terbang agak lewat - pada usia 3-4 bulan, tetapi walaupun selepas ini anak ayam perlu diberi makan dengan ibu bapanya. Beliau memperoleh kemerdekaan sepenuhnya sekurang-kurangnya selepas 3 bulan. Keberangkatan pada burung muda berlaku dalam 4-7 tahun. Jangka hayat mencapai 40 tahun.

(Gyps himalayensis)

Diagihkan dari Tien Shan dan Pamirs di barat ke Nan Shan, Gansu, Tibet di timur, Himalaya (ke Assam barat) di selatan. Sarang burung sarang salju di dataran tinggi dari 2000 hingga 5200 m di atas paras laut, di zon subalpine dan alpine, di atas sempadan atas hutan. Burung yang tidak menentu membuat migrasi bermusim menegak, turun di bawah pada musim sejuk.

Ini adalah burung yang besar. Berat - 8-12 kg, panjang badan - 116-150 cm, sayapnya sehingga 3 m. Ia serupa dengan warna pada burung hantu yang berkepala putih, yang sebelum ini dianggap subspesies. Tetapi lebih ringan daripada yang terakhir, kolar cahaya tidak berkulit, tetapi bulu. Paruh adalah kekuningan-kekuningan, iris berwarna coklat pucat atau kekuningan, kaki berwarna kelabu-putih, cakar hitam. Tiada tanda luar dimorphism seksual. Burung muda lebih gelap.

Seperti burung hantu yang lain, ia memakan bangkai. Ia terbang keluar untuk memberi makan yang agak lewat, apabila aliran udara yang meningkat mengalir dari permukaan bumi yang dipanaskan dan kabus menghilang. Pada pemergian makanan, beberapa berpuluh-puluh individu kadang-kadang dijumpai di sekolah. Pengumpulan salji besar-besaran dan burung hantu lain di Tien Shan dan Pamirs berlaku semasa jut, apabila bukan sahaja ternakan, tetapi juga hujah. Di Tibet, di mana tempat-tempat mayat manusia dibiarkan terbuka untuk pengebumian yang aneh, umpan burung salji memakannya. Seperti burung-burung lain yang lain, seekor burung hantu salju di dalam bangkai membuat lubang di perut dan memakannya terlebih dahulu, kemudian kadang-kadang membalikkan kulit. Burung ini sangat licin, beberapa burung hantu makan mayat manusia di Tibet dalam setengah jam, makan mayat seekor yak kepada kerangka dalam 2 jam. Melihat bangkai itu, ia turun di atasnya dengan sayap separuh dilipat, dengan bunyi bising bergegar. The carrion sangat agresif, menyebarkan semua burung lain, termasuk lelaki berjanggut. Selepas makan, ia terbang jauh, atau berjalan kembali ke bukit-bukit yang terdekat, di mana ia kemudian beristirahat untuk masa yang lama. Untuk mencari makanan, ia menjadi sangat tinggi, cara utama pengangkutan semakin melambung.

Satu perkahwinan yang sangat awal berlaku pada akhir bulan Januari - pada masa ini gonad sudah sangat maju pada burung. Di Himalaya, musim pembiakan berlangsung dari Januari hingga Mac. Baka dalam pasangan atau koloni berasingan, kecil, 4-5 pasang. Sarang terletak di niche atau di tebing batu, digunakan selama bertahun-tahun berturut-turut. Masonry berlaku pada bulan Februari, ia mengandungi satu telur warna putih kehijauan, kadang-kadang bercak coklat. Masa inkubasi berlangsung 54-58 hari. Pada permulaan bulan Julai, orang-orang muda sudah meleset, tetapi sayap dan ekor mereka masih pendek; peluru berlaku pada awal bulan Ogos. Oleh itu, tempoh bersarang akan berlangsung sekitar 6.5-7 bulan.

(Gyps indicus)

Diagihkan di barat India dan tenggara Pakistan. Inhabits terrain berbatu.

Ia mempunyai penampilan khas untuk burung hantu. Berat burung ialah 5.5-6.3 kg, panjang badan - 80-100 cm, sayap - 2-2.3 m.

Ia sarang terutamanya di tebing-tebing berbatu, tetapi kadang-kadang ia juga membina sarang di atas pokok. Burung burung India adalah penumbuk yang biasa, terutama makan mayat mamalia ungul. Mencari makanan sering bergerak dalam pek.

(Gyps tenuirostris)

Diagihkan di utara-timur India, di bahagian utara dan tengah Bangladesh, di selatan Nepal, Myanmar dan Kemboja.

Ini adalah leher bersaiz sederhana, panjang badan adalah 80-95 cm. Warna umum adalah kelabu, pinggul ditutup dengan bulu putih, kepala dan leher hitam.

Sarang di pokok, tidak seperti burung hantu India.

(Gyps rueppellii)

Diagihkan di utara Afrika. Ia hidup di savannahs yang dipanggil zon Sahel, yang merupakan peralihan antara Sahara di utara dan tanah yang lebih subur di selatan.

Leher Rüppel mempunyai penampilan yang sangat khas. Sayap gelap dihiasi dengan bintik terang kecil. Tempat yang sama bertaburan di dada dan perut burung; bintik-bintik mencipta corak bersisik. Kepala dan leher ditutup dengan bulu putih yang kotor, pangkal lehernya memiliki kerah putih, pelangi berwarna kuning. Panjang badan ialah 85-103 cm, lebar sayap - 2.2-2.6 m, berat - 6.4-9 kg.

Ini adalah salah satu burung terbang tertinggi. Terdapat kes yang diketahui oleh burung yang bertabrakan dengan sebuah kapal terbang pada ketinggian 11277 m. Ketinggian penerbangan rata-rata adalah sekitar 6000 m. Rüppel lehernya agak perlahan, naik pada kecepatan 35 km / j, tetapi dapat terbang 6-7 jam sehari hingga jarak lebih dari 150 km untuk mencari makanan. Ia memakan bangkai. Pada mulanya ia memakan bahagian-bahagian lembut karkas, kemudian kulit dan bahkan tulang. Lidah kasar membolehkan anda membersihkan tulang daging. Sangat rakus. Biasanya makan sampai ke tahap yang hampir tidak dapat terbang.

Sarang dalam kumpulan di tebing tebing. Mereka membentuk jajahan, yang biasanya terdiri daripada 10 hingga 1000 sarang. Pasangan untuk kehidupan. Dalam sarangnya, kira-kira diperbuat daripada batang besar, betina meletakkan 1-2 telur, yang kedua-dua ibu bapa menjaga.

(Necrosyrtes monachus)

Didistribusikan secara meluas di kebanyakan negara di Central dan Afrika Selatan. Ia berlaku di savannas, padang pasir hutan, di tepi hutan dan padang rumput, di sepanjang tebing sungai, sering di kawasan penduduk. Ia diadakan pada ketinggian sehingga 4000 m di atas paras laut, tetapi paling banyak pada ketinggian 1800 m.

Panjang badan 60-65 cm, sayapnya 155-165 cm, dan beratnya 1.5-2.6 kg. Sayap sangat luas, ekor pendek. Pewarna adalah monophonic, coklat. Kepalanya berwarna merah jambu pucat, mempunyai hudam kelabu.

Ia memberi makan terutama pada bangkai dan semua jenis sampah, serta serangga. Untuk mencari makanan, ia sering berkumpul di kawanan yang agak besar. Burung murung coklat tidak takut pada manusia dan sering mencari makanan di tempat tinggal manusia, di tempat pembuangan sampah dan buasir sampah.

Vultur boleh membentuk koloni yang agak besar. Di Afrika Barat, ia berkembang sepanjang tahun di Afrika Timur Laut, musim pembiakan berlangsung dari Oktober hingga Jun, dan di Afrika Selatan dari Mei hingga Disember. Sarang di pokok-pokok. Dulang itu dibarisi dengan sampah dan daun hijau. Dalam klac 1 telur putih dengan bintik-bintik. Tempoh inkubasi berlangsung 46-54 hari. Plumage dalam anak ayam muncul selepas 80-130 hari, tetapi anak ayam tinggal bersama ibu bapa mereka selama 3-4 bulan lagi.

(Neopron percnopterus)

Ia berlaku di seluruh Afrika, serta di lintang sederhana Eropah dan Asia, terutama di rantau Mediterranean dan di India. Terdapat populasi di Kepulauan Canary dan Kepulauan Cape Verde. Di bahagian utara kawasan pembiakan, burung hantu adalah burung migrasi. Ia menyimpan di gunung dan bukit, di antara landskap gersang.

Bulu burung hantu itu dicat putih dengan bulu hitam panjang di sepanjang tepi sayap, yang sangat ketara dalam penerbangan. Dalam tekak, bulu mempunyai warna kekuningan. Kepala burung hantu itu botak, dengan lipatan, dan kuning terang, kadang-kadang kulit jeruk. Paru-paru adalah warna yang sama, namun yang akhirnya adalah hitam. Iris berwarna coklat kemerahan, dan ekor berbentuk baji. Dalam golongan muda, bulu pada mulanya berwarna kuning-coklat dan sedikit terlihat. Apabila ia semakin tua, ia menjadi lebih putih. Wajah muda yang tidak berwarna kelabu, iris hitam. Orang dewasa mencapai nilai dari 60 hingga 70 cm dan berat dari 1.5 hingga 2.2 kg. Sayap sayapnya adalah 165 cm.

Vultures adalah haiwan yang sangat sosial dan hidup dalam kumpulan kecil. Di dalam sabana, mereka sering dijumpai hanya berpasangan. Dalam bangkai, dalam kebanyakan kes mereka adalah yang terakhir yang mendapat apa-apa potongan. Ia memberi makan terutamanya kepada bangkai dan menolak, serta kornea vertebrata dan mangsa hidup - reptilia, khususnya kura-kura, mamalia kecil, dari makanan tumbuhan - tarikh. Di beberapa tempat, mereka mencari tempat pembuangan sampah untuk mencari sesuatu yang boleh dimakan, kadang-kadang mereka mengambil sisa-sisa makanan manusia. Burung-burung ayam benar-benar tidak takut kedekatan manusia dan di sesetengah kampung Afrika sering duduk di atas bumbung pondok-pondok atau di atas pokok yang tumbuh di tengah-tengah kampung.

Salah satu ciri burung ini adalah bagaimana ia memakan kandungan telur burung unta. Untuk memecahkan cangkang keras, burung-burung hantu menggunakan batu dengan berat sehingga 500 g. Mereka kadang-kadang mencari batu-batu ini agak jauh dari sarang burung unta dan terbang dengan batu di paruh mereka ke sarangnya. Selepas itu, mereka mula melemparkan batu ke telur sehingga ia pecah. Selepas beberapa percubaan yang tidak berjaya dengan batu yang terlalu ringan, burung hantu itu tiba dengan yang baru, lebih berat. Vultur memakan kandungan cecair telur atau embrio yang telah dibangunkan di tempat.

Sarang di atas batu, di lereng bukit tanah liat, di reruntuhan struktur manusia, kadang-kadang di atas pokok. Mereka juga suka bersarang di bawah kanopi batu yang melindungi mereka dari hujan. Sarang berhubung dengan saiz burung hantu itu agak besar dan membuat kesan kacau, terutamanya sejak burung hantu di antara cawangan-cawangan yang melayani mereka sebagai bahan binaan secara sukarela menenun sampah yang ditinggalkan oleh manusia. Anda sering dapat melihat tulang, kertas, serat tali dalam sarang. Burung hantu yang melapisi bahagian bawah sarang dengan bahan lembut dan rambut haiwan. Sisa-sisa makanan, terutamanya bangkai, berkubang di sarang sehinggalah kerosakan lengkap. Dua telur yang diletakkan dengan beberapa bintik coklat diinkub oleh kedua ibu bapa selama 42 hari. 80 hari selepas kelahiran, anak ayam muda mula terbang.

(Gypohierax angolensis)

Ia tersebar luas di Afrika tropika berhampiran badan air, baik di pantai laut dan di sungai. Selalunya, terdapat di mana pokok kelapa banyak, terutama biji minyak, atau pokok palma Guinean, buah-buahan yang menjadi unsur penting pemakanan sawit sawit.

Ini adalah burung yang besar, dengan panjang 50-60 cm, sayap lebar kira-kira 150 cm dan jisim 1.3-1.8 kg. Pewarna putih dengan sayap hitam dan belakang. Burung muda adalah coklat.

Asas nutrisi adalah bubur buah-buahan dari kelapa sawit dan palm-raffia, yang tidak biasa bagi burung mangsa. Makanan tumbuhan membentuk 58-65% daripada dietnya. Carrion, pelepasan marin, ketam, moluska, ikan kecil, mamalia kecil juga dimakan, kadang-kadang mereka juga mengeluarkan larva serangga dari kulit kayu.

Burung sedentari. Burung-burung patung ini diadakan secara berpasangan. Sarang dibina dari cawangan besar tinggi di atas pokok. Dibiakkan di musim kemarau. Terdapat hanya 1 telur putih di dalam kopling, yang dipenuhi dengan coklat. Saya mengeram kedua-dua ibu bapa untuk 85-90 hari.

(Gypaetus barbatus)

Diedarkan di selatan Eropah, Timur dan Afrika Selatan, Barat dan Asia Tengah. Lelaki berjanggut berjaya diperkenalkan semula di Alps, tetapi tetap menjadi burung paling jarang mangsa di Eropah. Ia mendiami tebing dan kawasan gunung terbuka pada ketinggian kira-kira 1,500 hingga 3,000 m di atas paras laut, kadang-kadang lebih tinggi (di Himalaya ia dicatatkan pada ketinggian lebih dari 7,000 m). Burung tidak aktif yang tidak terdapat di dataran.

Panjang badan total daun 95-125 cm, berat 4.5-7.5 kg, panjang sayap 75-80 cm, lebar sayap 275-308 cm. Dalam burung dewasa, kepala, leher dan sebelah ventral adalah cahaya, dari putih hingga warna merah cerah, bintik hitam di mata dan pada kekang, sekumpulan bulu seperti bulu hitam yang membentuk janggut di bawah paruh, sebelah punggung berwarna coklat-coklat, dengan bulu putih bulu. Burung iris pada burung dewasa berwarna putih atau kekuningan dengan sempadan merah, dalam burung muda coklat. Rang undang-undang berwarna abu-abu, kaki kelabu. Ekor adalah panjang, berbentuk baji. Ia memancarkan wisel yang rendah dan bunyi meowing yang pelik.

Orang yang berjanggut ini kebanyakannya makan pada bangkai, sebahagian besar tulang, yang sangat dicerna di perutnya. Lelaki berjanggut juga menyerang haiwan yang sakit dan lemah, tidak membiarkan bangkai segar. Dia menangkap penyu yang kulitnya pecah, melemparkannya dari ketinggian ke batu.

Disebarkan dari pertengahan Disember hingga pertengahan Februari. Tempat bersarang menduduki beberapa km 2. Sarang besar terletak di celah batu atau di dalam gua, biasanya pada ketinggian 2000-3000 m; ia terdiri daripada ranting yang sedikit ditutup dengan rumput kering. Dalam klac biasanya ada 2 telur keputihan dengan bintik coklat, tetapi biasanya hanya satu anak ayam yang tumbuh dan berkembang. Wanita ini mengunyah terutamanya selama 53-58 hari. Makanan anak ayam terdiri daripada tulang hingga 20 cm panjang. Ibu bapa menggugurkan tulang di batu-batu jiran untuk memecahnya, dan kemudian memindahkannya ke bahagian-bahagian ke sarangnya. Anak ayam berada dalam sarang selama 106-130 hari. Jangka hayat dalam kurungan adalah sehingga 40 tahun.

Kenapa anda memerlukan burung hantu?

Tulang bar adalah batang logam di mana pancake diletakkan dari dua sisi. Terdapat versi alternatif simulator sedemikian, tetapi tanpa leher, walaupun latihan kekuatan asas tidak dapat diselesaikan.

Bar lurus untuk bar menyediakan:

  • kerja yang selesa dengan bar apa-apa berat badan.
  • bekerja beberapa otot pada masa yang sama.
  • senaman yang selamat dengan berat berat.

Leher pancake-bebas: ciri-ciri

Peralatan sukan sedemikian adalah pilihan yang sangat baik untuk akhbar bangku. Ini adalah versi klasik, diameternya tidak melebihi 3 cm, dan panjangnya 150-200 cm. Terdapat juga model 120 cm atau 180 cm. Ukuran juga sering ditunjukkan dalam mm.

Seringkali mereka membuat leher oksigen csb 6 (25x220cm) dari chrome, ia membolehkan penunjuk bangku, serta jongkok dan lenturan sambil berdiri. Dengan senaman yang berpanjangan dan berat berat, tangan atlet mungkin menyakiti - dalam kes ini, adalah bernilai melengkapkan senaman untuk mengelakkan peregangan.

Jenis leher lurus boleh dilambangkan seperti berikut:

  • Olimpik. Sesuai untuk angkat berat.
  • Olimpik untuk wanita. Ia mempunyai berat yang lebih ringan, kerana ia direka untuk wanita.
  • powerlifter. Leher seperti itu agak berat, kerana ia mesti menahan banyak berat badan. Digunakan untuk memakai semua lempeng.
  • universal. Sesuai untuk latihan yang berbeza, mudah untuk lelaki dan wanita.

Ingat bahawa anda perlu melatih dengan bar dan secara beransur-ansur meningkatkan berat badan di bawah bimbingan seorang jurulatih atau mengikut skema tertentu. Adalah penting untuk tidak menarik otot-otot, jadi anda harus berhati-hati, menggunakan peralatan khas ketika bekerja dengan beban berat.

Banyak syarikat sukan yang menawarkan perhatian langsung kepada model v-leher z, w, ez. Anda hanya perlu memilih yang mana latihan akan menjadi berkesan.

Di mana untuk membeli bar bar lurus pada harga murah?

Di kedai online kami, anda boleh membeli peralatan latihan pada kos yang berpatutan. Pengurus berpengalaman kami akan memberikan perundingan terperinci mengenai produk yang anda minati, mereka akan memaklumkan kepada anda berapa kos model ini atau ini, dan mereka juga akan memilih peluru yang sesuai untuk anda. Kami menjamin ketahanan, kualiti dan kebolehpercayaan barangan sukan kami.

Pin
Send
Share
Send