Mengenai haiwan

Tinjauan martens marsupial

Pin
Send
Share
Send


Marikh, atau kucing marsupial (Dasyurus) - genus mamalia keluarga marsupials pemangsa. Nama itu diberikan kerana beberapa kesamaan dengan martens dan kucing sebenar.

Marikh

Dasyurus viverrinus
Klasifikasi saintifik
Kerajaan:Eumetazoi
Infraclass:Marsupials
Jantina:Marikh
Nama saintifik antarabangsa
  • Dasyurinus (Matschie, 1916)
  • Dasyurops (Matschie, 1916)
  • Nasira (Harvey, 1841)
  • Notoctonus (Pocock, 1926)
  • Satanellus (Pocock, 1926)
  • Stictophonus (Pocock, 1926)

Kandungan

Panjang badan 25-75 cm, ekor 20-60 cm, beratnya berbeza dari 900 g (Dasyurus hallucatus) sehingga 4-7 kg (Dasyurus maculatus) Perempuan lebih kecil. Rambut di badan biasanya pendek, tebal dan lembut, ekor dilapisi dengan rambut yang lebih panjang. Telinga agak kecil. Mewarna di belakang dan sisi dari kelabu-kuning hingga hitam dengan banyak bintik-bintik putih, di perut - putih, kelabu atau kuning. Perempuan mempunyai 6-8 puting. Pinggang brood berkembang hanya semasa musim pembiakan dan kembali ke ekor, sepanjang masa ia diwakili oleh lipatan kulit yang menghadkan medan susu di depan dan di sisi. Fang dan molar berkembang dengan baik.

6 spesies genus ini biasa di Australia, Tasmania dan Papua New Guinea. Mereka hidup dalam hutan dan di dataran terbuka. Gaya hidup kebanyakannya terestrial, tetapi mereka memanjat pokok dan batu dengan baik. Aktif pada waktu malam, jarang berlaku pada siang hari. Slot di antara batu-batu, gua-gua, gumpalan pokok-pokok yang jatuh, di mana melihat martens marsupial menyeret rumput kering dan kulit, berfungsi sebagai tempat perlindungan pada siang hari.

Karnivora, memberi makan pada mamalia kecil (saiz arnab), burung, reptilia, amfibia, ikan, moluska, krustasea air tawar dan serangga, juga makan bangkai dan buah-buahan. Selepas penjajahan Australia, mereka mula memburu spesies yang diimport, di satu pihak, melihat marsupials melakukan beberapa bahaya dengan merobohkan koop ayam (salah satu sebab pengurangan mereka adalah pemusnahan mereka oleh petani), sebaliknya mereka adalah haiwan yang berguna yang menghancurkan perosak serangga, tikus, tikus dan arnab.

Daripada pembiakan musim memimpin gaya hidup bersendirian. Menyebarkan sekali setahun, di musim sejuk di Australia - dari Mei hingga Julai. Kehamilan berlangsung 16-24 hari. Terdapat 2-8 cubs dalam sampah, walaupun ia berlaku sehingga 24-30. Jumlah martens marsupial di Australia telah banyak berkurangan disebabkan epizootik awal permulaan abad ke-20, pemusnahan habitat, pemusnahan oleh orang-orang dan persaingan makanan dengan pemangsa yang diimport (kucing, anjing, rubah), tetapi mereka masih banyak di Tasmania dan New Guinea. Semua spesies Australia disenaraikan dalam Buku Merah Antarabangsa.

Pin
Send
Share
Send