Mengenai haiwan

Golden Eagle (Aquila chrysaetos) Eng. Helang emas

Pin
Send
Share
Send


Helang emas - burung yang cantik dan langka, disenaraikan dalam Buku Merah Rusia, juga jarang ditemui di rantau Voronezh.

Pada permulaan abad ke-20, burung kadang-kadang bersarang di wilayah rantau ini, kemudian ia direkodkan hanya semasa penghijrahan musim gugur-musim sejuk di daerah Semiluksky, Liskinsky, Talovsky, Novokhopersky, Bobrovsky, Borisoglebsky. Dan ini hanya individu tunggal. Banyak faktor yang menyebabkan pengurangan bilangan yang kuat: penurunan dalam wilayah yang boleh dihuni, peningkatan dalam faktor gangguan, kematian dalam perangkap dan dari umpan beracun, menembak untuk mencipta effigies ...

Helang emas - yang terbesar dari helang dengan sayap lebar 180-240 cm.

Sayap-sayap itu luas dan panjang, dalam penerbangan melonjak mereka kelihatan menaik ke atas, ekor agak panjang dan bulat. Pewarna coklat gelap, dengan bulu emas di bahagian belakang kepala. Ekor di dasarnya berwarna coklat-kelabu; pada akhirnya ia menjadi gelap kepada coklat gelap. Dalam burung-burung muda, pangkal ekor dan bintik-bintik pada underwings adalah putih.

Ia berbeza dari tanah perkuburan dan helang padang rumput dengan tidak adanya bintik-bintik putih pada bilah bahu dan ekor yang lebih panjang, dari helang ke ekor bulat, ekor dan paruh abu-abu berbulu ke jari-jari (kuning dalam helang dewasa), dari helang yang besar dan mempunyai nape emas.

Pasangan sarang hidup di tempat-tempat yang tidak dapat diakses, lebih memilih "pulau" hutan di rawa, kotej, jurang dan lembah sungai yang luas, di mana ia mudah diburu.

Tidak bertoleransi kehadiran orang. Sarang besar (kadang kala dengan garis pusat hingga 2 m) biasanya diatur pada pokok yang paling kuat atau tebing dan batuan yang tidak dapat diakses. Pembiakan bermula pada usia 3-6 tahun, kadang-kadang walaupun dalam bulu separa dewasa. Terdapat 2 telur dalam kopling, jarang 1 atau 3. Penetasan berlangsung 40-45 hari, dengan kebimbangan burung sangat mudah membuang sarang dengan klac.

Anak-anak muda berada dalam sarang selama 10 minggu, dan disebabkan naluri kainisme, biasanya hanya satu anak ayam yang selamat. Spektrum makanan adalah sangat luas: dari ayam dan burung hitam kepada harimau, marmot, angsa, capercaillie dan heron, juga suka pecah bangkai.

Penerangan

Yang paling besar dari helang di rantau kita adalah kedua hanya untuk burung hantu dan helang ekor putih. Panjang badan 75-93 cm, lebar sayap 180-240 cm Laki-laki beratnya 2.8-4.6 kg, perempuan - 3.6-6.7 kg. Tubuhnya kuat tetapi tidak besar. Ekor sedikit memanjang - ujung sayap dilipat burung duduk tidak sampai ke ujung ekor. Bulu "seluar" pada kaki berkembang dengan baik, kaki sangat kuat. Paruh itu besar, tinggi. Pelangi itu berwarna coklat tua pada burung betina dan muda dan coklat keemasan pada lelaki.

Dalam burung dewasa, bahagian atas kepala, nape dan leher adalah buffy atau emas, nampaknya "hud" emas bulu yang tajam telah dilemparkan ke burung. Dahi, dagu, dan tekak gelap. Ekornya berwarna kelabu dengan jalur gelap yang melintang dan tidak jelas, lapisan bawah adalah buffy. Selebihnya bulu adalah coklat, agak ringan, dengan naungan tanah liat pada bilah bahu dan penutup sayap atas. Burung muda, tidak seperti helang muda yang lain, serupa dengan jenis pewarna kepada orang dewasa, tetapi lebih cerah dan lebih kontras - coklat gelap dengan "mane" berwarna merah coklat, ekor putih dengan puncak hitam, "jurang putih" pada sayap. Kadang-kadang terdapat garis-garis putih pada perut. Dalam pakaian pertengahan, ekor secara beransur-ansur menjadi kelabu, leher dan penutup sayap atas mencerahkan, bidang putih di sayap hilang. Burung helang keemasan memperoleh pakaian dewasa akhir pada tahun ke-6 kehidupan.

Dari mana-mana helang ekor putih pada setiap zaman, helang keemasan dibezakan oleh perlembagaan yang kurang besar, ekor berbulu, paruh tidak tinggi, tidak ekor tirus, dan dari helang dewasa, ia mempunyai latar belakang umum yang lebih gelap, paruh hitam, kepala dan leher berwarna dua (cahaya atas, bawah gelap). Sebagai tambahan kepada tanah perkuburan yang lebih besar, helang keemasan dewasa dibedakan oleh kontras yang lebih rendah dari bulu, dari helang dewasa lain, sebaliknya, dengan warna yang lebih kontras. Ia banyak berlainan, berbeza dengan helang besar lainnya dalam penerbangan melonjak dengan sayap yang relatif lebih panjang, sedikit dibesarkan di atas badan kapal dan condong ke depan, dengan ekor memanjang. Margin belakang sayap ternyata bulat, "jari" bulu biasanya lebih luas daripada yang lain-pemangsa-penguap lain (kecuali burung helang dan burung hantu). Pada orang dewasa, bintik-bintik cahaya lempung diagonal di bahagian atas sayap atas dan bulatan kecil terbang dan bulu ekor kelihatan ketara. Burung muda mempunyai bidang putih di dasar bulu (kelihatan sama di atas dan di bawah) dan ekor yang berbeza. Gabungan ciri-ciri ini bukan ciri-ciri helang dewasa dan muda Rusia Rusia yang lain.

Suara. Satu jeritan kuat tajam "kyak-kyak-kyak", Melodic trills yang tinggi.

Pengedaran

Pelbagai pembiakan merangkumi sebahagian besar Eurasia - dari hutan-tundra ke Himalaya dan Arabia, serta Afrika Utara dan kebanyakan Amerika Utara. Di mana-mana sahaja diedarkan dengan sangat sporadis. Di Rusia, ia hidup dari sempadan barat ke Kamchatka, di kebanyakan wilayah Eropah hanya beberapa pasang sarang, ia lebih biasa di Caucasus. Jumlah ini merosot akibat kebimbangan, pemiskinan bekalan makanan, dan transformasi landskap leluhur. Termasuk dalam Buku Merah Rusia dan kebanyakan negara Eropah.

Biologi

Spesies yang diselesaikan, berhijrah ke selatan untuk musim sejuk hanya dari pinggir utara julat. Mematuhi rupa bumi, pergunungan (ketinggian sehingga 5500 m di atas paras laut), kaki bukit, di zon taiga - pinggir lumpur yang tinggi. Ia juga berlaku kepada orang nomad di landskap tanah gersang rendah. Mengelakkan kehadiran manusia. Asas nutrisi adalah harimau, tupai tanah, groundhogs, burung besar. Serangan yang berjaya pada rubah, rusa, capercaillie, angsa telah diperhatikan. Selalunya suapan pada bangkai, terutama pada musim sejuk. Bahagian memburu pasangan mungkin mempunyai luas lebih daripada 100 km 2. Bermula untuk membiak pada usia 5-6 tahun, kadang-kadang belum lagi memperoleh pakaian dewasa dewasa. Burung elang emas memulakan pembiakan di wilayah tetap bergantung kepada latitud kawasan pada bulan Februari-April, permainan udara yang indah dengan berlepas dan menyelam adalah ciri-ciri. Sarang pasangan di atas pokok-pokok lama, di lekapan dan di relung-lereng batu, di menara penghantaran kuasa atau di menara triangulasi. Sarang abu cawangan tebal boleh mencapai 1-2 m diameter, ketinggian yang sama di sampah mereka - bulu, bulu, baja, cawangan hijau. Di dalam kopling biasanya terdapat 2 telur putih dengan bintik hitam, wanita inkubates (lelaki - kadang-kadang) selama 38-45 hari, kedua-dua pakaian berkuda putih, burung muda terbang keluar dari sarang pada usia 10-11 minggu. Biasanya, hanya satu anak ayam yang bertahan sebelum berlepas. Di sarang, ibu bapa sangat berhati-hati dan, sebagai peraturan, tidak menunjukkan pencerobohan ke arah seseorang.

Sumber maklumat

Panduan lengkap kepada burung di bahagian Eropah di Rusia. Dalam 3 bahagian. Bahagian 1. S. I-194. Pengarang: E.A. Koblik, Y.A. Redkin, M.V. Kalyakin, V.V. Morozov, A.S. Smetanin, S.A. Kouzov S.M. Kosenko, H. Groot Kurkamp, ​​V.K. Ryabitsev, D.R. Khaidarov, V.V. Kontorschikov, M.V. Melnikov, P.S. Tomkovich, V.Yu. Arkhipov.

Mempunyai pemakanan elang emas

Golden eagles berburu untuk pelbagai permainan, bergantung pada rupa bumi dan masa tahun. Dietnya termasuk tanah liat, tupai tanah, hare, ferret, skunk, kura-kura, tupai, landak. Juga menyerang burung (merpati, capercaillie, grouse hitam, partridge, puyuh, itik, ranting, angsa domestik, burung hantu, elang). Golden Eagles, yang tinggal di selatan julat, memakan ular, katak dan reptilia dan amfibia lain. Burung helang keemasan dapat menyerang binatang yang lebih besar dari berat dan ukurannya, misalnya rusa, rusa, rusa, kambing, ketika mereka sakit atau pada anaknya. Burung boleh makan pada bangkai, terutama pada musim sejuk. Keperluan makanan harian burung dewasa adalah kira-kira 1.5 kg daging. Tetapi jika perlu, helang emas dapat hidup tanpa makanan sehingga lima minggu.

Untuk mencari mangsa pada hari yang cerah, elang keemasan dapat melonjak tinggi di udara untuk waktu yang lama, praktikal tanpa sayap kerja. Cara kedua memburunya adalah untuk meluncur pada ketinggian kecil. Pada hari hujan, helang emas menyerang dari serangan hendap dan dapat melihat mangsa dari pokok atau dari tebing. Melihat mangsanya, helang emas menyelam selepas itu, sementara burung itu berkembang laju 240 hingga 320 km / j.

Burung elang emas biasanya diburu berpasangan. Keberkesanan memburu meningkat dengan usia burung. Oleh itu, burung helang emas muda secara purata dapat menangkap satu arnab dari dua puluh, tetapi, membesar, burung itu mencapai kemahiran sedemikian sehingga ia dapat meraih mangsa bahkan sebelum ia cuba melarikan diri.

Dalam kaki yang kuat, helang keemasan dapat membawa sekitar 4-5 kg ​​daging. Kadang-kadang seekor elang emas merompak mangsa dari burung lain, kedua-dua spesies yang berkaitan dan asing.

Jenis umum helang keemasan

Keamatan warna bulu, saiz dan habitat membezakan enam subspesies elang emas:

    Aquila chrysaetos chrysaetos, penduduk Eurasia, kecuali Semenanjung Iberia dan Siberia,

Aquila chrysaetos canadensis, biasa di Amerika Utara,

Aquila chrysaetos homeyeri Severtsov, habitat termasuk Semenanjung Iberia, Afrika Utara, Turki, Iran, Caucasus,

Aquila chrysaetos japonica Severtsov, tinggal di Jepun dan Korea, serta di Kepulauan Kuril selatan,

Aquila chrysaetos daphanea Severtsov, ditemui dari selatan Kazakhstan ke Manchuria dan China, termasuk India dan Pakistan,

Aquila chrysaetos kamtschatica Severtsov, tinggal di Siberia Timur dari Altai ke Kamchatka.

Golden Eagle Reproduction

Golden Eagles mula membiak dari empat atau lima tahun. Burung-burung ini biasanya monogamous dan berzinah selama bertahun-tahun, sementara kedua-dua ahli pasangan itu hidup. Jika tidak ada yang menyusahkan burung, maka selama beberapa tahun, mereka akan menggunakan tapak bersarang yang sama, baik lelaki dan perempuan dengan hati-hati menjaga dari pemangsa berbulu lain sepanjang tahun dan jarang meninggalkan tempat bersarang, walaupun di musim sejuk yang paling teruk.

Musim pembiakan untuk burung bermula dari sekitar bulan Februari hingga April, bergantung pada keadaan iklim spesifik kawasan kediaman mereka. Dalam tempoh ini, kedua-dua burung pasangan itu mula bertindak secara demonstrat dan melakukan pelbagai tokoh di udara. Penerbangan yang dikenali sebagai "garland" dikenali, beralun, dengan amplitud yang besar, yang burung melakukan satu demi satu atau berpasangan. Semasa helah, burung helang keemasan mencapai ketinggian dan jatuh di puncak yang curam, menekan ujung sayap ke ekor. Pada titik terendah, burung tiba-tiba berubah arah dan terbang ke sudut. Kemudian, di bahagian atas, helang emas menyelam lagi dan mengulang giliran sebelumnya. Di samping itu, helang keemasan menguruskan mengejar satu sama lain, berpura-pura menyerang, menunjukkan kuku mereka, berlegar dan berkeliling bersama-sama dalam lingkaran.

Dalam musim kawin, burung melindungi wilayah mereka daripada pemangsa lain. Dan sekiranya seseorang itu mengganggu elang emas bersarang, maka mereka tidak memasuki pertengkaran, tetapi membuang klac atau anak ayam dan terbang ke selamanya.

Elang emas yang menetap terlibat dalam pembinaan dan penyusunan sarang sepanjang tahun, tetapi paling aktif dari Januari hingga Mac. Setiap pasangan boleh mengandungi sehingga dua belas sarang sekaligus dan menggunakannya pula. Biasanya sepasang elang emas mempunyai sarang 2-3 lama.

Sarang burung terletak di garpu-garpu, di cawangan-cawangan tebal pokok-pokok, di ceruk-ceruk batu atau kura-kura, jarang - pada bangunan buatan bukan kediaman (menara geodetik, sokongan garis voltan tinggi, kincir angin). Walau bagaimanapun, sarang mesti dilindungi daripada pemangsa lain, angin kencang dan matahari. Di dalam, burung menyusun sarang dengan rumput, kulit kayu, lumut, bulu, dan bulu binatang. Elang emas selalu bersih, setiap tahun mereka membaikinya dan menyelesaikan bangunan.

Masa peletakan telur bermula pada separuh pertama bulan Disember di Oman dan di utara Alaska dan Siberia, dan boleh berlangsung hingga pertengahan bulan Jun. Dalam cengkaman wanita, dari 1 hingga 3 (biasanya 2) telur diletakkan yang diletakkan pada selang 3 hingga 4 hari. Telur Golden Eagle berwarna putih, dengan warna coklat dan merah dan garis-garis. Penetasan bermula dengan telur pertama dan bertahan sekitar 40-45 hari. Burung helang emas wanita yang terlibat dalam inkubasi, lelaki jarang membantu dia.

Anak ayam juga dilahirkan dengan jarak 3-4 hari. Mereka diliputi putih dan kelabu. Anak sulung selalu lebih cenderung untuk bertahan, kerana dia bertindak agresif terhadap orang lain, dapat menggigit mereka, menghalau mereka dan mencegah mereka dari makan. Ibu bapa tidak bertindak balas terhadap tingkah laku ini, dan sebagai hasilnya, 50 hingga 80% anak ayam mati dalam minggu pertama kehidupan.

Walaupun anak ayam tetap kecil dan tidak berdaya, lelaki itu menghasilkan makanan dan membawanya ke sarang, di mana wanita itu memanaskan dan memakan brood. Apabila anak ayam cukup tua untuk memakan makanan mereka sendiri, wanita juga mula memburu.

Burung muda berusia 65 hingga 80 hari mengambil sayap, tetapi untuk masa yang lama kekal dalam kawasan bersarang mereka.

Umur hayat helang keemasan di alam liar adalah kira-kira 23 tahun, kerana penduduknya tetap stabil. Umur maksimum helang keemasan di alam liar, lebih daripada 32 tahun, dicatatkan di Sweden. Di zoo, burung ini hidup sehingga 50 tahun.

Fakta menarik tentang burung

  • Burung elang emas adalah seekor burung langka di kebanyakan kawasan di dunia, yang lebih kurang disimpan di gunung, tundra dan padang rumput yang tak berguna. Jumlah penduduk spesies ini di dunia hari ini adalah kira-kira 170,000 individu. Walau bagaimanapun, dengan mengambil kira semua langkah perlindungan dan undang-undang khas untuk perlindungan burung-burung ini, hari ini seluruh populasi helang emas stabil.
  • Orang-orang nomad di Asia Tengah, Kazakhs, Kyrgyz dan Mongol, menggunakan helang keemasan sebagai burung berburu untuk rubah, harimau, serigala, saigas dan gazell.
  • Nama burung "Golden Eagle" sering digunakan untuk menunjukkan pelbagai objek ketenteraan dan saintifik. Sebagai contoh, pejuang Su-47 Rusia dikenali dengan nama "Golden Eagle" ini. Di bawah nama yang sama, USSR mengembangkan saman ruang. "Golden Eagle" secara rasmi dipanggil unit polis khas di Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri wilayah sehingga Februari 2014. Sejak 2014, Kelab Bola Sepak Colombia (bandar Pereira) telah dipanggil Aguilas Doradas, yang dalam bahasa Sepanyol diterjemahkan sebagai Golden Eagles atau Golden Eagles.

Saiz

Burung helang keemasan adalah Raptor yang sangat besar, dari 66 hingga 102 cm (26 hingga 40 inci). Sayapnya luas dan sayap sayapnya adalah dari 1.8 hingga 2.34 m (5 kaki 11 hingga 7 kaki 8 inci). Burung sayap elang emas adalah kelima terbesar di kalangan spesies burung helang. Perempuan lebih besar daripada lelaki, dengan perbezaan besar dalam subspesies besar. Perempuan dari helang keemasan Himalaya besar adalah lebih kurang 37% lebih banyak daripada lelaki dan hampir 9% mempunyai sayap yang lebih panjang, sedangkan pada helang emas kecil Jepun, perempuan hanya 26% lebih berat, dengan sekitar 6% lebih panjang daripada sayap. Dalam subspesies terbesar ( A. s. Daphanea ), lelaki dan wanita biasanya berat 4.05 kg (8.9 kg) dan 6.35 kg (14.0 pound). Dalam subspesies terkecil A. s. jepun lelaki berat 2.5 kg (5.5 kg) dan perempuan 3.25 kg (7.2 paun). Dalam spesies secara keseluruhan, lelaki purata kira-kira 3.6 kg (7.9 paun) dan wanita kira-kira 5.1 kg (11 paun). Ukuran maksimum elang emas dibincangkan. Subspesies besar adalah wakil berat genus Aquila dan spesies ini adalah spesies burung helang yang hidup ketujuh. Golden Eagle adalah pembiakan helang kedua paling sukar di Amerika Utara, Eropah dan Afrika, dan keempat paling berat di Asia. Untuk beberapa ketika, jisim kesahihan terbesar yang diketahui oleh wanita liar adalah corak dari A. s. chrysaetos satu subspesies yang beratnya kira-kira 6.7 kg (15 paun) dan menjangkau 2.55 m (8 ft 4 in) merentasi sayap. Burung elang emas Amerika biasanya sedikit lebih kecil daripada spesies Eurasia yang besar, tetapi wanita besar yang pita dan dilepaskan di Wyoming Bridger-Teton pada tahun 2006 menjadi helang keemasan yang direkodkan pada rekod, pada 7.7 kg (17 lbs). Burung menawan diukur dengan sayap sayap sebanyak 2.81 m (9 kaki 3 inci) dan berat 12.1 kg (27 pound), walaupun jisim ini dibiakkan untuk helang burung elang, yang cenderung tidak normal.

Ukuran spesies standard termasuk chord sayap 52-72 cm (20-28 inci) panjang, ekor 26.5-38 cm (10.4-15.0 inci) dan Tarsus 9.4-12.2 cm (3.7-4.8 inci) panjang. Para culmen (puncak paruh atas) dilaporkan rata-rata sekitar 4.5 cm (1.8 inci), dengan jarak 3.6 hingga 5 cm (1.4 hingga 2.0 inci). Panjang bil dari Gape berukuran sekitar 6 cm (2.4 inci).Panjang kaki, lurus dan kuat Hallux (belakang kaki) boleh berkisar antara 4.5 hingga 6.34 cm (1.77 hingga 2.50 inci), kira-kira satu sentimeter lebih panjang daripada pada helang botak dan sedikit lebih besar daripada satu sentimeter kurang daripada harimau helang.

Dewasa kedua-dua jantina mempunyai bulu yang sama dan kebanyakannya berwarna coklat gelap, dengan kelabu pada sayap dan ekor dalam dan paler, biasanya berwarna emas di belakang kepala mahkota dan belakang kepala, memberikan nama umum Vidovoy. Tidak seperti orang lain Aquila spesies di mana bulu-bulu bulu biasanya berwarna sama seperti seluruh bulu, tarsi elang keemasan biasanya paler, dari cahaya keemasan ke putih. Di samping itu, beberapa burung dewasa (terutamanya di Amerika Utara) mempunyai "epaulet" putih di bahagian atas setiap bulu skapular saluran. Paruh itu gelap di hujung, memudar ke dalam warna tanduk yang lebih ringan, dengan Cerebrolysin kuning. Seperti banyak cedera, bahagian telapak kaki kuning. Terdapat perbezaan yang ketara dalam pewarnaan antara subspesies yang dihuraikan di bawah.

Elang emas kanak-kanak serupa dengan orang dewasa, tetapi biasanya lebih gelap, kelihatan hitam di belakang, terutama di Asia Timur. Mereka mempunyai warna yang kurang pudar. Burung muda berwarna putih kira-kira dua pertiga daripada panjang ekor mereka, berakhir dengan jalur hitam lebar. Kadang-kadang ejak muda mempunyai bintik-bintik putih pada roda-roda terbang di pangkal utama di dalam dan luar sekunder, membentuk tanda sabit pada sayap, yang cenderung membagi pada bulu gelap. Jarang, burung juvana hanya boleh mempunyai kesan putih pada ekor mereka. Berbanding ekor putih yang agak konsisten, bintik-bintik putih di sayap sangat pelbagai; sesetengah kanak-kanak di bawah umur hampir tidak kelihatan putih. Juvana yang berumur kurang daripada 12 bulan cenderung mempunyai buah pinggang dalam bulu mereka. Pada musim panas kedua mereka, selimut bawah putih biasanya digantikan dengan warna coklat berkarat. Pada musim panas ketiga, penutup sayap atas sebahagian besarnya diganti pada bulu coklat gelap, walaupun tidak semua bulu menggali sekaligus, yang meninggalkan banyak burung muda dengan corak berambut abu-abu. Ekor mengikuti corak kematangan yang sama pada sayap. Oleh kerana variasi antara individu, helang juvana tidak boleh dipercayai dari sekadar pandangan. Banyak elang keemasan masih putih di ekor semasa percubaan bersarang pertama mereka. Bulu dewasa akhir tidak sepenuhnya dicapai sehingga burung berusia antara 5 setengah tahun dan 6 tahun setengah.

Molting

Spesis ini secara beransur-ansur bermula dari bulan Mac atau April hingga September atau Oktober setiap tahun. Molting biasanya berkurangan pada musim sejuk. Penumpahan bulu kontur bermula di kawasan kepala dan leher dan berlangsung sepanjang bulu jalan di arah umum dari depan ke belakang. Bulu di kepala, leher, belakang dan bahu boleh diganti setiap tahun. Dengan bulu sayap dan ekor yang besar, molting bermula dengan bulu paling dalam dan terus ke luar dengan cara yang mudah dikenali sebagai "keturunan" molting.

Perundingan

Walaupun banyak cendawan tidak diketahui dengan suara kuat, elang keemasan mempunyai kecenderungan tertentu untuk diam, bahkan semasa pembiakan. Bahwa dikatakan, beberapa penyanyi telah direkodkan, biasanya memberi tumpuan di sekitar masa bersarang. Suara burung helang keemasan itu dianggap lemah, tinggi dan menusuk, dipanggil "agak menyedihkan" dan "seperti anjing", dan kelihatannya tidak logik dengan saiz dan ciri spesies yang hebat ini. Vokalisasi yang paling dikenali seolah-olah berfungsi sebagai panggilan kenalan antara helang, kadang-kadang orang dewasa oleh anak-anak mereka, kadang-kadang burung penyerang wilayah dan jarang antara pembiakan pasangan. Di Western Montana, sembilan cabaran yang telah dicatat: a kicauan , seeir , OUMR , skonk , bertepuk tangan , penuh , bip dan desakan .

Elang emas kadang-kadang dianggap sebagai risalah terbaik di antara helang dan, mungkin, di antara semua burung mangsa. Mereka dilengkapi dengan sayap yang lebar dan lebar dengan beberapa jari, seperti penyok pada ujung sayap. Burung elang emas adalah unik di antara jenis mereka kerana mereka sering terbang di sudut dihedral kecil, yang bermaksud bahawa sayap sering dipegang dalam bentuk kecil, terbalik V. Apabila mereka perlu gelombang, elang keemasan muncul pada yang paling sukar, tetapi ini kurang biasa daripada melambung atau meluncur -. Penerbangan mengepel, sebagai peraturan, terdiri daripada sayap 6-8 sayap dalam interspersed dengan 2-3 peluncuran kedua. Semasa berkembang, sayap dan ekor diselenggara di pesawat yang sama kerana tip utama sering tersebar. Kelajuan khas yang berkeliaran pada helang keemasan adalah sekitar 45-52 kilometer sejam (28-32 batu sejam). Apabila memburu atau memaparkan, helang emas boleh meluncur dengan cepat, mencapai kelajuan sehingga 190 kilometer sejam (120 batu sejam). Apabila bengkok (menyelam) ke arah mangsa atau semasa memaparkan wilayah, helang memegang kaki dari ekornya, dan mengekalkan sayapnya ketat dan sebahagiannya ditutup terhadap tubuhnya. Apabila menyelam selepas mangsa, helang emas boleh mencapai 240 hingga 320 kilometer sejam (dari 150 hingga 200 batu sejam). Walaupun kurang fleksibel dan mudah dibawa, helang emas nampaknya sama rata dan, mungkin, bahkan lebih tinggi daripada kecenderungan Sapsan dan kelajuan meluncur. Ini menjadikan burung elang emas satu daripada dua haiwan hidup terpantas. Walaupun kebanyakan penerbangan dalam helang keemasan mempunyai tujuan yang jelas (contohnya, teritorial, memburu), beberapa penerbangan, seperti burung soliter atau antara pasangan pembiakan yang ditubuhkan, nampaknya bermain.

Membezakan spesies lain

Saiznya dengan mudah membezakan spesies ini daripada kebanyakan mangsa lain ketika ia kelihatan jelas. Kebanyakan pemangsa lain jauh lebih kecil. Buteo helang, yang mungkin paling mirip dengan helang dalam struktur di antara spesies di luar kumpulan "helang dimuat", sering dianggap sebagai kadal lazim yang paling umum. Saiz bersaiz bagaimanapun Buteo burung elang emas dibayangi, seperti seekor burung helang betina dewasa kira-kira dua kali sayap dan kira-kira lima kali lebih berat. Buteos juga biasanya dibedakan di bawah, walaupun ada spesies yang terdapat dalam morphs gelap, yang mungkin lebih gelap daripada helang keemasan. Di antara burung-burung pemangsa yang menguasai pelbagai helang keemasan, hanya beberapa burung enggang Lama dan California condors yang jelas lebih besar, dengan sayap yang lebih lebar, biasanya lebih rapat pada penerbangan yang lebih perlahan, kurang kuasa, mereka sering mempunyai corak warna yang sama sekali berbeza. Di Amerika Utara, helang emas boleh dikelirukan dengan seekor burung hantu kalkun dari jarak yang jauh, kerana ia adalah spesies besar yang, seperti helang keemasan, sering terbang dengan dihedral yang jelas. Burung burung ayam belanda dapat dibezakan oleh gaya terbang yang berkuasa dan tidak dapat dikawal (mereka sering bergerak ke belakang dan sebagainya walaupun dalam angin sederhana) dan badan yang lebih kecil, lebih nipis, kepala yang lebih kecil dan, lebih dekat, warna coklat hitam-coklat dan sayap keperakan. kecil berbanding dengan Haliaeetus helang emas mempunyai sayap yang hanya sedikit lebih tipis, tetapi lebih banyak elang-seperti kekurangan papan datar, seperti posisi sayap kelihatan dengan cara yang berbeza. Utara besar helang spesies itu, sebagai peraturan, mempunyai skor yang lebih besar dan kepala besar, yang kelihatan lebih jelas daripada dalam penerbangan helang keemasan. Ekor helang lebih besar, secara purata, daripada Haliaeetus helang yang muncul dua hingga tiga kali panjang kepala dalam penerbangan melambung tinggi, sedangkan di helang lain kepala sering lebih dari dua kali panjang ekor. Kekeliruan mungkin berlaku di kalangan remaja helang dan elang emas, seperti emas emas dewasa, mempunyai warna coklat keemasan yang lebih padat dan semuanya helang Eagles mempunyai pakaian yang jelas, seperti pada orang dewasa. Eagle Elang seringkali terukir dalam fasa remaja mereka. Elang emas kanak-kanak boleh mempunyai patch besar putih pada sayap dan ekor, yang sangat berbeza dari rawak, kadang-kadang penampilan besar dan kabur pengedaran putih adalah khas untuk kanak-kanak di bawah umur helang .

Membezakan helang emas daripada yang lain Aquila Elang di Eurasia lebih kompleks. Pengenalan boleh bergantung pada ekor yang agak panjang dan pola putih atau kelabu pada sayap dan ekor helang keemasan. Tidak seperti helang keemasan, yang lain Aquila helang tidak terbang sama sekali di dihedral ketara. Pada jarak dekat, kepala emas keemasan selendang helang keemasan berbeza Aquila . Kebanyakan orang lain Aquila Elang mempunyai bulu yang lebih gelap, walaupun helang merah yang lebih kecil seringkali lebih luas daripada helang keemasan (tumpang tindih dalam jarak hanya diperiksa di Bal Mountains, Ethiopia). Antara Eurasia Aquila , tanah perkuburan dewasa dan tanah perkuburan Sepanyol paling dekat untuk mencapai saiz helang keemasan, tetapi mereka juga berbeza dalam leher panjang mereka, sayap rata dalam penerbangan, tanda putih di bahu mereka di depan sayap depan, patch lebih pucat daripada warna krim-jerami, dan pewarnaan pada umumnya lebih gelap. Helang imperial juvana adalah lebih banyak pada umumnya (krim karamel di Sepanyol, vena berkrim dan tan di Timur), dan mungkin tidak boleh dikelirukan. Burung helang tikus boleh juga sesuai dengan helang keemasan, tetapi lebih padat dan lebih kecil, dipimpin oleh perubahan warna yang sedikit ke bulu berwarna coklat gelap, selain burung-burung muda yang mempunyai garis-garis krim yang tersendiri yang melewati lilitan bersembunyi dan sekunder mereka. Verreaux elang adalah saiz dan bentuk yang paling dekat untuk keemasan, badan Verreaux helang sedikit lebih besar, tetapi secara umumnya sedikit kurang berat dan bersayap panjang daripada helang keemasan. Bulu adalah sangat nyata berbeza, bagaimanapun, sebagai Verreaux elang hampir sepenuhnya tar kecuali untuk beberapa koin, berbeza putih pada sayap primaries, bahu dan bahagian atas sayap. Spesies yang berkait rapat ini diketahui berlaku bersama-sama dengan helang keemasan hanya di Gunung Bal di Ethiopia. Lain-lain Boot elang dalam helang keemasan tidak mungkin tersangkut kerana perbezaan saiz dan bentuk. Satu-satunya spesies sejenisnya Aquila , yang melebihi elang emas pada rata-rata sayap panjang dan panjang, adalah baji ekor putih dari Australia. Walau bagaimanapun, baji ekor putih adalah burung kurang berat.

Taksonomi dan taksonomi

Spesies ini mula-mula digambarkan oleh Linnaeus pada tahun 1758 Systema naturae seperti Falco chrysaetos . Sejak burung dikelompokkan terutamanya pada ciri-ciri permukaan pada masa itu, banyak spesies dikelompokkan oleh Linnaeus ke dalam genus Falco . Jenis medan diberikan hanya sebagai "Eropah", kemudian ia direkodkan di Sweden. Beliau telah ditugaskan semula dengan cara yang baru. Aquila Ahli ornitologi Perancis Mathurin Jacques Brisson pada tahun 1760 Aquila adalah bahasa Latin untuk "helang", mungkin berasal dari aquilus , "Warna gelap" dan chrysaetos adalah kuno Yunani untuk helang keemasan dari khrusos , "Emas" dan Aetos , helang itu.

Burung helang keemasan itu adalah sebahagian dari kumpulan kadal yang dipanggil "sarat dengan helang", yang ditentukan oleh ciri-ciri yang semua spesies telah terbongkar di atas kaki mereka, tidak seperti banyak orang lain yang mempunyai kaki telanjang. Dalam kumpulan ini, semua spesies digambarkan sebagai "elang elang" termasuk genera Spizaetus dan Nisaetus serta pelbagai generik monotipik seperti Oraetus , Lophaetus , helang dinobatkan , Polemaetus , Lophotriorchis dan Ictinaetus . Kind Aquila menyebar ke semua benua, tetapi juga untuk Amerika Selatan dan Antartika. Sehingga 20 spesies ditugaskan kepada genus, tetapi baru-baru ini pengagihan taksonomi beberapa spesies tradisional telah dipersoalkan. Secara tradisinya Aquila helang itu dikelompokkan secara dangkal sebagai besar, kebanyakan berwarna coklat atau gelap helang berwarna dimuat, yang sedikit berbeza dari peralihan dari juvana mereka hingga pakaian dewasa mereka. Kajian genetik baru-baru ini menunjukkan helang keemasan termasuk dalam harta dengan helang Verreaux di Afrika, serta helang Gurney ( A. gurneyi ) dan sphenoid putih ekor (jelas sebahagian daripada pelepasan garisan Australasian). Takrif harta karun ini telah lama disyaki, berdasarkan ciri-ciri morfologi yang sama di kalangan spesies sihat yang besar ini. Lebih mengejutkan, yang lebih kecil, paler abdomen spesies kakak elang elang ( A. fasciatus ) dan elang burung elang Afrika ( A. spilogaster ) sebelum ini dimasukkan dalam genus Hieraaetus didapati secara genetik jauh lebih dekat dengan keturunan Verreaux dan Golden Eagle daripada spesies lain yang secara tradisinya termasuk dalam genus Aquila . Yang lain cukup besar Aquila spesies, tanah perkuburan, kekaisaran Spanyol, helai merah dan padang rumput Spanyol, kini dianggap sebagai khazanah yang terpisah, yang telah mencapai beberapa ciri yang serupa dengan khazanah sebelumnya menggunakan evolusi yang konvergen. Secara genetik "belulang helang" ( A. pomarina, hasata & clanga ), didapati lebih rapat dengan helang sisik ( Lophaetus occipitalis ) dan helang hitam ( Ictinaetus malayensis ), dan banyak penamaan semula generik telah dianjurkan. Kind Hieraaetus termasuk elang yang boleh dimuat turun ( H. pennatus ), eaglet ( H. morphnoides ) dan AYRES elang-helang di ( H. ayresii ), terdiri daripada spesies yang lebih kecil, yang sebenarnya adalah burung kecil yang dipanggil helang di luar yang tidak berkaitan Spilornis ular eagle ular. Genus ini baru-baru ini telah dihapuskan oleh banyak organ dan kini kadang-kadang juga termasuk dalam Aquile , walaupun tidak semua kesatuan ornitologi telah mengikuti contoh ini dalam klasifikasi semula ini. Kecil Boleh Dipakai Wahlberg Eagle ( H. wahlbergi ) secara tradisinya dipertimbangkan Aquila spesies disebabkan oleh kekurangan peralihan dari remaja ke bulu dewasa dan warna kecoklatan, tetapi sebenarnya sejajar dengan genetik Hieraaetus garis. Cassin's Hawk Eagle ( H. africus ) juga mungkin berkait rapat dengan Hieraaetus kumpulan, tidak Spizaetus / nisaetus daripada kumpulan helang elang (di mana ia diklasifikasikan sebelum ini), tidak diketahui bahawa ia dipancarkan di Afrika.

Subspesies dan Pengedaran

Terdapat enam subspesies burung elang yang masih hidup, yang sedikit berbeza dengan saiz dan bulu. Individu mana-mana subspesies adalah beberapa pemboleh ubah, dan perbezaan di antara subspesies adalah kepakilan, terutamanya dari segi saiz badan. Di samping ciri-ciri ini, ada sedikit perubahan di seluruh spektrum spesies. Beberapa kajian terkini telah mencadangkan bahawa hanya dua subspesies yang diiktiraf berdasarkan penanda genetik: Aquila chrysaetos chrysaetos (termasuk A. dengan homeyeri. Dan) A. s. Kanada (termasuk subspesies A. s. jepun , A. C. daphanea dan A. C. kamtschatica ).

  • Aquila chrysaetos chrysaetos(Linnaeus, 1758) - kadang-kadang dipanggil Eagle Golden Eropah . Ini adalah subspesies. Subspesies ini didapati hampir di seluruh Eropah, termasuk Kepulauan British (terutamanya di Scotland), bahagian singa dari Scandinavia, selatan dan utara Perancis, Itali dan Austria. Di Eropah Timur, ia terletak dari Estonia ke Romania, Greece, Serbia dan Bulgaria ke Eropah Tenggara. Ia juga menyebar ke seluruh bahagian Eropah di Rusia, dilaporkan mencapai sempadan timur di sekitar Sungai Yenisei di Rusia, serta di selatan untuk bujur yang sama ke barat Kazakhstan dan utara Iran. Panjang sayap lelaki adalah 56.5 hingga 67 cm (22.2 hingga 26.4 inci), purata 62 cm (24 inci), dan panjang sayap betina adalah 61.5 hingga 71.2 cm (24.2 inci 28.0 inci), purata 67 cm (26 inci). Laki-laki menimbang berat antara 2.8 hingga 4.6 kg (6.2 hingga 10.1 paun), purata 3.69 kg (8.1 paun), dan wanita berketurunan 3.8 hingga 6.7 kg (8, 4 hingga 14.8 pound), purata 5.17 kg (11.4 paun). Laki-laki subspesies ini mempunyai lebar sayap 1.89 hingga 2.15 m (6 kaki 2 inci hingga 7 kaki 1 inci), dengan purata 2.02 m (6 kaki 8 inci), dengan rentang perempuan yang tipikal julat wanita sebanyak 2.12 sehingga 2.2 m (6 kaki 11 inci hingga 7 kaki 3 inci), purata 2.16 m (7 kaki 1 inci). Ia adalah subspesies bersaiz sederhana dan pucat. Tidak seperti helang keemasan yang terdapat di timur di Eurasia, orang dewasa subspesies ini adalah coklat keemasan berwarna merah di bahagian atas. Nape patch sering berwarna emas berkilauan, dan bulu di sini sangat panjang.
  • Aquila chrysaetos homeyeriSevertsova, 1888 -Antri subspesies ini terdapat hampir keseluruhan Semenanjung Iberia, serta pulau Crete, walaupun tidak ada di seluruh benua Eropah.Ia juga berbeza-beza di Afrika Utara di selatan sempit jalur pantai dari Maghribi ke Tunisia. Populasi elang emas yang terisolasi sepenuhnya terdapat di Gunung Bale Ethiopia, di sempadan selatan spesies ini berbeza-beza di seluruh dunia. Walaupun populasi kedua ini belum diberi secara rasmi subspesies, terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa ia adalah milik A. s. homeyeri . Subspesies ini juga berubah-ubah di sebahagian besar Asia Minor, terutamanya Turki, spontan melintasi Timur Tengah dan Semenanjung Arab di utara Yemen dan Oman di sempadan timur sepanjang Caucasus, kebanyakan Iran dan dari utara ke barat daya Kazakhstan. Panjang sayap lelaki adalah 55 hingga 64.3 cm (21.7 hingga 25.3 inci), purata 59 cm (23 inci), dan panjang sayap betina dari 60 hingga 70.5 cm (23.6 hingga 27 , 8 inci), purata 64 cm (25 inci). Berat antara 2.9 hingga 6 kg (6.4 hingga 13.2 pound) tanpa sebarang laporan massa yang diketahui. Subspesies ini sedikit lebih kecil dan lebih gelap daripada subspesies, tetapi ia tidak seperti gelap seperti elang emas yang juga terdapat di timur. Dahi dan mahkota berwarna coklat gelap dengan patch nape dengan bulu pendek dan warna berkarat yang agak ringan.
  • Aquila chrysaetos daphaneaSevertsova, 1888 - dikenali dengan berbeza sebagai helang emas asian , Himalayan Golden Eagle atau Helang emas . Subspesies ini biasa di Kazakhstan tengah, Iran timur, dan Caucasus timur, yang diedarkan ke Manchuria dan China tengah dan di sepanjang Himalaya dari utara Pakistan ke Bhutan dan ditamatkan di timur laut Myanmar (jarang berlari ke utara India). Subspesies ini adalah yang terbesar secara purata. Panjang sayap lelaki adalah 60 hingga 68 cm (24 hingga 27 inci), purata 64 cm (25 inci), dan panjang sayap betina adalah 66 hingga 72 cm (26 hingga 28 inci), purata 70 cm (28 inci) ) Julat berat badan tidak diketahui, tetapi lelaki berat kira-kira 4.05 kg (8.9 kg) dan betina 6.35 kg (14.0 pound). Walaupun sayap subspesies ini dilaporkan rata-rata 2.21 m (7 ft 3 in), sesetengah orang mungkin mempunyai lebih banyak sayap. Satu eagle emas wanita mempunyai jarak sayap pengesahan sebanyak 2.81 m (9 ft 3 in), walaupun ia adalah tawanan spesimen. Biasanya pada subspesies gelap kedua, menjadi hitam di belakang. Dahi dan mahkota gelap dengan topi kehitaman berhampiran hujung mahkota. Bulu nape dan leher atasnya kaya warna coklat-merah. Nape bulu sedikit lebih pendek daripada subspesies dan sama panjangnya A. s. homeyeri .
  • Aquila chrysaetos JAPONICASevertsova, 1888 - nama biasa ialah helang emas jepun . Subspesies ini terdapat di utara Jepun (Honshu, Hokkaido dan sebentar-sebentar di Kyushu) dan bahagian Korea yang tidak ditentukan. Panjang sayap lelaki adalah dari 58 hingga 59.5 cm (22.8 hingga 23.4 inci), purata 59 cm (23 inci), dan panjang sayap betina adalah dari 62 hingga 64.5 cm (24.4 ke 25 4 inci), purata 63 cm (25 inci). Tidak ada jangkauan berat badan yang diketahui, tetapi lelaki berat kira-kira 2.5 kg (5.5 kg) dan perempuan 3.25 kg (7.2 paun). Ini adalah subspesies sihat yang paling kecil. Ia juga paling gelap dengan orang dewasa yang berwarna kelabu kebiru-biruan di belakang dan mahkota dan juvana sama, tetapi dengan bulu hitam gelap, berbeza dengan skala coklat dan putih pada sayap, dan bingkai ekor. Subspesies ini mempunyai kepala bulu merah terang, yang agak longgar dan panjang. Burung helang emas dewasa Jepun sering mengekalkan tumpuan putih yang luas pada tisu dalaman-ekor, yang cenderung menjadi lebih tipikal helang juvana di subspesies lain.
  • Karibia Aquila chrysaetos(Linnaeus, 1758) - dikenali sebagai helang emas amerika . Ia menduduki keseluruhan spektrum ungulates di Amerika Utara, yang merangkumi sebahagian besar Alaska, Kanada barat dan barat Amerika Syarikat. Pembiakan kadang kala terdapat di semua wilayah Kanada, tetapi juga untuk Nova Scotia. Ia kini tidak hadir di timur Amerika Syarikat, sebagai bersarang di timur garis North Dakota melalui barat Nebraska dan Oklahoma ke West Texas. Batasan selatan sempadan Mexico tengah, dari rantau Guadalajara di barat ke rantau Tampico di timur, "helang Meksiko" ini menunjukkan pada lengan Mexico. Ini adalah subspesies dengan rangkaian pembiakan terbesar dan mungkin subspesies yang paling banyak, terutamanya jika A. s. kamtschatica termasuk. Panjang sayap lelaki adalah dari 59.1 hingga 64 cm (23.3 hingga 25.2 inci), purata 61 cm (24 inci), dan panjang sayap betina dari 60.1 hingga 67.4 cm (23.7 ke 26.5 inci), purata 65 cm (26 inci). Rata-rata sayap kedua-dua jantina adalah kira-kira 2.04 m (6 kaki 8 inci). Lelaki berat 2.5 hingga 4.47 kg (5.5 hingga 9.9 pound), purata 3.48 kg (7.7 kg), dan wanita biasanya menimbang 3.6 hingga 6.4 kg (7 9 hingga 14.1 paun), purata 4.91 kg (10.8 paun). Subspesies tidak muncul untuk mengikuti aturan Bergman (peraturan yang meluas organisma adalah lebih besar daripada yang bekerja lebih jauh dari khatulistiwa), kerana sampel kedua-dua jantina dari Idaho mempunyai berat purata 4.22 kg (9.3 lbs), dan di mana ia lebih sedikit lebih berat daripada yang dari Alaska, dengan berat purata 3.76 kg (8.3 lbs). Ini saiz sederhana, selalunya pertengahan di antara yang dikemukakan dan A. s. homeyeri tetapi dengan banyak pertindihan. Ia berwarna hitam ke coklat gelap di belakang. Bulu panjang nape dan leher atas berkarat-kemerahan dan sedikit lebih sempit dan lebih gelap daripada subspesies nominatif.
  • Aquila chrysaetos kamtschaticaSevertsova, 1888 - kadang-kadang dipanggil Eagle Golden Siberia atau Golden Eagle Kamchatka . Subspesies ini adalah dari Siberia Barat (di mana bersilang dengan A. s. Chrysaetos mungkin), untuk sebahagian besar wilayah Rusia, termasuk Altai (melimpah di Mongolia utara), di Kamchatka dan rantau Anadyr. Subspesies ini sering dimasukkan ke dalam A. s. Kanada . Panjang sayap lelaki dari 61.8 hingga 70.5 cm (24.3 hingga 27.8 inci), purata 64 cm (25 inci), dan panjang sayap betina dari 65 hingga 72 cm (26 hingga 28 inci) purata 69 cm (27 inci). Tiada berat badan tidak diketahui subspesies. Warna helang ini hampir sama persis dengannya A. s. Kanada . Perbezaan utama adalah bahawa subspesies ini lebih besar dalam ukuran, makhluk hampir sama A. s. daphanea sayap panjang berlaku.

Elang emas Pleistocene tengah dari Perancis (dan mungkin di tempat lain) dirujuk kepada paleosubspesia Aquila chrysaetos bonifacti , dan spesimen besar di Pleistocene Akhir di Gua Lico (Crete) dinamakan Aquila chrysaetos Simurg (Weesie, 1988). Begitu juga, helang keemasan emas, dengan tengkorak yang lebih luas, sayap yang lebih besar, dan lebih pendek berbanding dengan burung moden, didapati di La Brea Tar Pits di selatan California.

Habitat

Burung elang emas dapat disesuaikan dengan habitatnya, tetapi sering hidup di kawasan yang mempunyai ciri-ciri persekitaran yang umum. Mereka paling sesuai untuk memburu di kawasan terbuka atau separuh terbuka dan mencari sepanjang tahun mereka. Tumbuhan asli seolah-olah menarik kepada mereka, dan mereka cenderung untuk mengelakkan kawasan yang dibangunkan dari mana-mana jenis dari bandar ke pertanian, serta kawasan berhutan keras. Di kawasan padang pasir (seperti selatan Yukon), mereka boleh berlaku secara kerap di jalan raya dan tapak pelupusan sampah. Jumlah terbesar helang emas yang terdapat di kawasan pergunungan hari ini, banyak elang membuat sebahagian besar memburu dan bersarang di dalam batu. Walau bagaimanapun, mereka tidak hanya terikat dengan ketinggian yang tinggi dan boleh membiak di tanah rendah jika habitat tempatan sesuai. Berikut adalah huraian yang lebih terperinci tentang habitat yang diduduki oleh helang keemasan di kedua benua di mana ia berlaku.

Eurasia

Di rantau Artik di benua yang besar, helang keemasan dijumpai di sepanjang pinggir tundra dan taiga dari Semenanjung Kola ke Anadyr di Siberia Timur, bersarang di hutan dan memburu kawasan pedalaman Artik yang berdekatan. Tumbuhan lazimnya telah terbantut, hutan larch berpecah bergabung menjadi birches rendah - scrub willow dan pelbagai Heathland. Di negara-negara laut yang lembap, lembap, berangin Kepulauan British dan Scandinavia barat, seekor elang emas adalah burung yang mendiami gunung. Kawasan ini termasuk padang rumput, selimut rawa dan kawasan subarctic, tetapi juga hutan dan tepi hutan yang dipecah, termasuk hutan boreal. Di Eropah Barat, habitat burung helang keemasan didominasi oleh padang rumput yang terbuka, kasar, padang rawa dan rawa; di tempat-tempat, rabung, tanjakan, tebing, talus, cerun dan dataran tinggi yang besar. Di Sweden, Finland, negara-negara Baltik, Belarus dan hampir semua pengedaran di Rusia hingga ke Lautan Pasifik, helang keemasan jarang terdapat di hutan taiga. Kawasan-kawasan ini didominasi oleh peninggalan evergreen seperti pain, larch dan spruce, kadang-kadang ditambah dengan birch dan alder berdiri di selatan Scandinavia dan Baltik. Ini adalah negara yang sebahagian besarnya kecil untuk helang emas, dan mereka timbul di mana penutup pokok itu tipis dan bersebelahan dengan habitat terbuka. Habitat elang emas taiga, sebagai peraturan, terdiri daripada pembentukan gambut yang luas yang disebabkan oleh tanah yang tidak larut. Di Eropah tengah, helang keemasan hari ini hampir berlaku secara eksklusif di rantau gunung megah seperti Pyrenees, Alps, Carpathians dan Caucasus. Di sini, spesies sarang berhampiran garis pokok dan memburu padang rumput subalpine dan alpine, padang rumput dan heather di atas. Elang emas juga ditemui di habitat pegunungan yang sederhana di sepanjang Laut Mediterranean, dari Iberia dan Pegunungan Atlas ke Maghribi, Greece, Turki dan Kurdistan. Kawasan ini dicirikan oleh gunung-gunung rendah, poppy Mediterranean dan hutan ringan sub-sederhana di pelbagai tahap kemusnahan. Tumbuhan-tanaman oak tempatan, dengan pelbagai pokok renek sclerophilic, disesuaikan dengan baik untuk projek-projek musim panas yang panjang. Dari Kurdistan dan selatan Laut Caspian ke kaki bukit Hindu Kush di Afghanistan, seekor helang keemasan biasa mendiami iklim padang pasir yang sederhana, seperti gunung yang dikelilingi oleh padang rumput yang diselingi dengan hutan. Di sini iklimnya lebih sejuk dan lebih kontinental daripada di Mediterranean. Elang emas menduduki julat Alpine dari Altai dan Pamirs ke Tibet, di Himalaya massif besar, dan di barat laut China, di mana mereka menduduki julat Tien Shan. Di dalam kawasan gunung ini, spesies ini sering hidup di ketinggian yang sangat tinggi, yang tinggal di atas garis pokok di lebih daripada 2,500 m (8,200 kaki), sering bersarang di rumput batu dan memburu di padang rumput yang berdekatan. Di Tibet, elang keemasan mendiami gunung yang tinggi dan melintas di lembah Lhasa, di mana dia secara kerap menghubungkan kumpulan-kumpulan burung hantu yang melambung tinggi ( Bald himalayensis ) Satu burung helang keemasan direkodkan kira-kira 6.190 m (20.310 kaki) di atas paras laut di Khumbu pada bulan Mei 1975. Di pergunungan Jepun dan Korea, helang keemasan menduduki sebatang pokok renek hutan dan permaidani, seperti berdiri kurcaci cedar Pinus Dwarf ), yang menggabungkan ke padang rumput padang rumput dan alpine. Burung helang keemasan berlaku di pergunungan dari dataran Adrar di Mauritania di utara Yemen dan Oman, di mana habitat padang pasir tidak banyak tumbuh-tumbuhan, tetapi menawarkan dataran tinggi berbatu untuk menyokong kedua-dua helang dan mangsa mereka. Di Israel, habitat mereka kebanyakannya adalah lereng berbatu dan kawasan Wadi yang luas, terutamanya di padang pasir dan lebih rendah di kawasan semi-padang pasir dan Mediterranean, memanjangkan ruang terbuka. Di timur laut Afrika, habitat ini sering longgar, padang pasir dan sangat mirip dengan habitat di Timur Tengah dan Semenanjung Arab. Di Bale Mountains di Ethiopia, di mana tumbuh-tumbuhan lebih subur dan iklimnya agak kurang kering daripada di Timur Laut Afrika, helang keemasan menduduki gunung hijau.

Amerika Utara

Di zon eko-zona emas yang dihuni kira-kira serentak dengan Eurasia. Di barat dan utara Alaska dan Kanada Utara ke Ungawa di Quebec, helang menduduki wilayah Artik Amerika Utara (satu spesies yang tidak disenaraikan di tundra Artik yang tinggi), di mana kanopi terbuka digantikan oleh padang rumput lebat dengan rumput kapas dan tundra hummocks. Di kawasan subarctic darat, elang emas adalah pemangsa terbesar. Dari Range Alaska hingga Washington dan Oregon, ia sering dijumpai di gunung tinggi di atas garis pokok atau di tebing dan tebing sepanjang lembah sungai di bawah garis pohon. Di negeri Washington, helang keemasan boleh didapati di bahagian yang jelas dari zon hutan konifer yang tebal dengan hujan yang agak sedikit setahun. Dari timur Rockies Kanada di Pegunungan Labrador, elang keemasan didapati dalam jumlah kecil di gambut hutan boreal dan kawasan hutan bercampur serupa. Di kaki bukit Rocky Mountains di Amerika Syarikat adalah dataran dan padang rumput, di mana elang emas tersebar luas, terutama di mana terdapat kehadiran manusia yang rendah. Di sini padang rumput padang rumput di bukit-bukit yang rendah dan dataran rata adalah tipikal, terganggu hanya poplar yang berdiri di sekitar lembah sungai dan tanah lembap di mana helang boleh membina sarang mereka. Golden Eagles juga menduduki padang pasir seperti Great Basin dari selatan Idaho di utara Arizona dan New Mexico. Dalam habitat ini, pokok itu biasanya tidak hadir, kecuali dengan juniper dengan tumbuh-tumbuhan yang dikuasai oleh wormwood ( Artemisia ) dan jenis pokok renek yang rendah. Walaupun tumbuh-tumbuhan berubah sedikit lebih, nampaknya habitat dihuni oleh elang keemasan di Mexico. Walau bagaimanapun, helang keemasan biasanya tidak terdapat di Amerika Utara dari padang pasir benar seperti Sonora, di mana hujan tahunan kurang dari 20 cm (7.9 inci). Golden Eagles menduduki kawasan pergunungan dan pantai California dan Baja California di Mexico, di mana musim panas, kering dan musim sejuk basah adalah ciri-ciri. Elang emas di sini sering bersarang di hutan chaparral dan oak, oak savannah dan padang rumput di kalangan bukit rendah yang dilambangkan oleh tumbuh-tumbuhan yang pelbagai. Di timur Amerika Syarikat, spesies itu sekali meluas di dataran tinggi di gunung Appalachian berhampiran dengan luka bakar, paya terbuka, padang rumput, rawa dan tasik. Di timur Amerika Utara, spesies ini masih berkembang biak di Gaspe, Quebec. Sehingga 1999, sepasang helang keemasan masih diketahui sarang di Maine, tetapi sekarang mereka dipercayai tidak hadir sebagai burung pembiakan dari Amerika Syarikat Timur. Burung elang emas yang membiak di timur Kanada pada musim sejuk di rumput gunung dan ladang heather di rantau Plateau Appalachian, terutama di Pennsylvania, New York, West Virginia, Maryland dan Virginia. Kebanyakan pemerhatian di timur Amerika Syarikat baru-baru ini tertumpu di dalam atau di sepanjang sempadan barat daya Appalachian Plateau (30% daripada rekod) dan di kawasan fisiografi dataran pantai (33% daripada rekod).

Walaupun mereka tetap bersarang di rawa, seperti hutan gambut boreal, helang keemasan secara amnya tidak dikaitkan dengan tanah lembap dan, sebenarnya, mereka boleh didapati berhampiran beberapa tempat yang paling kering di bumi. Walau bagaimanapun, pada musim sejuk di Amerika Syarikat timur, mereka sering dikaitkan dengan lembah sungai yang curam, kolam dan rawa di pedalaman, serta estuarine marshy, pulau-pulau penghalang, tanah lembap yang dikelola, bunyi, dan mulut sistem sungai besar di kawasan pesisir, Tanah basah ini menarik kerana dominasi tumbuh-tumbuhan terbuka, kepekatan mangsa yang besar, dan kurangnya campur tangan manusia. Di Midwestern Amerika Syarikat, mereka tidak biasa di musim sejuk berhampiran kolam dan rizab alam semula jadi yang menyediakan keupayaan mencari makanan dengan konsentrasi unggas air.

Biologi diet

Eagles emas biasanya memburu pada siang hari, tetapi memburu direkodkan dari satu jam sebelum matahari terbit hingga satu jam selepas matahari terbenam semasa musim pembiakan di barat daya Idaho. Kemungkinan memburu elang emas dihitung di Idaho, menunjukkan bahawa daripada 115 percubaan memburu, 20% berjaya memperoleh mangsa. Burung helang keemasan sepenuhnya memerlukan 230 hingga 250 g (8.1 hingga 8.8 auns) makanan setiap hari, tetapi dalam kehidupan kebanyakan helang terdapat kitaran makan dan kelaparan, dan helang diketahui tanpa makanan sehingga satu minggu, dan kemudian Makan sehingga 900 g (2.0 lbs) dalam satu duduk.

Aktiviti dan pergerakan

Walaupun cara-cara dramatik di mana mereka mencapai makanan dan berinteraksi dengan pemangsa spesies mereka sendiri dan lain-lain, kehidupan harian elang emas sering kali tenang. Di Idaho, helang keemasan dewasa kelihatan terjaga duduk di atas rata-rata sebanyak 78% dari siang hari, sementara perempuan dewasa bertengger di sarang atau duduk rata-rata 85% per hari. Semasa puncak musim panas di Utah, penerbangan memburu dan wilayah berlaku antara 9:00 dan 11:00 dan 4:00 dan 6:00 petang, dengan baki 15 atau lebih siang hari dibelanjakan untuk duduk atau berehat. Apabila keadaan sangat antikiklonik, ia tumbuh kurang pada siang hari. Pada musim sejuk di Scotland, elang keemasan sering mengimbas untuk mengimbas alam sekitar untuk bangkai. Di dalam persekitaran yang lebih berhutan di Norway semasa musim gugur dan musim sejuk, aktiviti udara lebih kurang dilaporkan, kerana elang cenderung untuk mengelakkan secara aktif mengesan perburuan kontur daripada mencari bangkai. Golden Eagles dipercayai tertidur sepanjang malam. Walaupun ia biasanya hubungan luar biasa antara pasangan pembiakan, cuaca sejuk yang sangat sejuk pada musim sejuk boleh menyebabkan elang meletakkan staple biasa dan turun bersama. Koleksi terbesar elang keemasan yang diperhatikan pada malam musim sejuk yang sangat sejuk di timur Idaho, apabila 124 individu diperhatikan terletak dekat garis 85 tiang kuasa.

Penghijrahan

Kebanyakan populasi Eagles Emas adalah sessile, tetapi spesies ini sebenarnya merupakan pendatang separa. Burung elang emas adalah spesies yang sangat tahan lasak yang disesuaikan dengan iklim sejuk, tetapi mereka tidak dapat melakukan pengurangan sumber makanan yang ada di bahagian utara julat. Eagles yang dibesarkan di latitud di atas 60 ° N biasanya bermigrasi, walaupun penghijrahan pendek mungkin tidak digunakan oleh mereka yang membiak atau menetas pada suhu kira-kira 50 ° N. Semasa migrasi, mereka sering menggunakan penerbangan perancangan yang berpintal daripada penerbangan aktif. Di Finland, juvana yang paling cincin beralih antara 1000 dan 2000 km (620 batu dan 1240) dari selatan, manakala orang dewasa tetap berada di tempat semasa musim sejuk. Di sebelah timur, keadaan terlalu keras untuk musim sejuk walaupun untuk orang dewasa wilayah. Burung elang emas yang membiak dari Semenanjung Kola ke Anadyr di Timur Jauh berhijrah ke selatan ke musim sejuk di padang rumput Mongolia dan Mongolia, dan China Utara Plains. Luas, lanskap yang agak terbuka di rantau ini memegang penduduk yang agak kecil pembiakan elang emas. Begitu juga, seluruh populasi helang emas dari utara dan tengah Alaska dan utara Kanada berpindah ke selatan. Di Mount Loret di Alberta, kira-kira 4,000 helang emas boleh lulus pada musim gugur, penghijrahan terbesar burung elang emas di dunia. Di sini, julat gunung adalah agak sederhana dan konsisten, oleh itu boleh dipercayai untuk thermals dan ascents yang menjadikan penghijrahan jarak jauh layak. Penetasan burung di Taman Negara Denali di Alaska mengembara dari 818 hingga 4,815 km (508 hingga 2,992 batu) ke kawasan musim sejuk di barat Amerika Utara. Pendatang barat ini mungkin musim sejuk di mana-mana di selatan Alberta dan Montana di New Mexico dan Arizona dan dari pedalaman California ke Nebraska. Orang dewasa yang membiak di bahagian timur laut kawasan Hudson Bay di Kanada telah mencapai musim sejuk, yang berkisar dari pusat Michigan ke selatan Pennsylvania di timur laut Alabama, dari 26 hingga 40 hari dari tarikh kedatangan dari November hingga awal Disember. Jauh dari musim sejuk boleh berubah. Di barat daya Kanada, mereka meninggalkan musim sejuk mereka dari 6 April hingga 8 Mei (purata 21 April), di barat daya Idaho, burung musim sejuk berlepas dari 20 Mac hingga 13 April (purata 29 Mac), dan di Southwestern Amerika Syarikat, burung musim sejuk boleh berlepas pada awal bulan Mac. Di tempat lain dalam spesies ini, helang emas (iaitu mereka yang membiak di Amerika Barat bersebelahan, di seluruh Eropah, tetapi juga untuk Scandinavia Utara, Afrika Utara dan seluruh Asia, tetapi juga untuk Rusia Utara) tidak adalah berhijrah dan, sebagai peraturan, kekal dalam jangkauan wilayah bersarang mereka sepanjang tahun. Di Scotland, termasuk semua helang emas pita yang sembuh (36 daripada 1000, dan selebihnya kebanyakannya mati atau hilang), jarak purata antara deringan dan pemulihan adalah 44 km (27 batu), purata 63 km (39 batu) pada remaja dan 36 km (22 batu) pada burung yang lebih tua. Di Amerika Syarikat barat daya kering, elang emas cenderung bergerak ke ketinggian yang lebih tinggi sebaik sahaja musim pembiakan selesai. Di Afrika Utara, populasi yang berkembang biak di latitud yang lebih rendah, seperti Maghribi, kebanyakannya tidak aktif, walaupun sesetengahnya kadang-kadang menyimpang selepas pembiakan di kawasan di luar jangkauan pembiakan normal.

Territoriality

Territoriality dipercayai menjadi penyebab utama interaksi dan perlanggaran antara helang keemasan yang tidak berpasangan. Golden Eagles memelihara beberapa spesies burung yang paling terkenal di dalam negeri (atau wilayah), tetapi terdapat banyak perubahan saiz rumah di seluruh rentang, yang mungkin ditentukan oleh kelebihan makanan dan keistimewaan habitat. Rentang rumah dalam kebanyakan julat boleh berkisar antara 20 hingga 200 km 2 (7.7 hingga 77.2 batu persegi). Di San Diego County, California, rumah antara 49 hingga 137 km 2 (19 hingga 53 kilometer persegi), dengan purata 93 km 2 (36 batu persegi). Walau bagaimanapun, sesetengah rumah jauh lebih kecil, contohnya, di barat daya Idaho, di mana mungkin kerana banyaknya harimau, rumah-rumah bervariasi sekecil 4.85 km 2 (1.87 mil batu) yang disokong. Rumah terkecil adalah antara rekod untuk helang keemasan di Gunung Bal di Ethiopia, di mana ia berkisar antara 1.5 hingga 9 km 2 (0.58 hingga 3.47 mil persegi). 46% daripada pameran berombak di Montana berlaku sejurus selepas helang juvana tetap berada di dalam lingkungan ibu bapa mereka, menunjukkan bahawa sesetengah penduduk melindungi dan mengekalkan wilayah sepanjang tahun. Di tempat lain, jarak rumah kurang dikekalkan dengan ketat pada musim sejuk, tetapi alasan pemburuan kebanyakannya eksklusif. Di Israel dan Scotland, pertempuran ganas tidak puncak dari musim sejuk secara langsung kepada meletakkan telur dan kurang biasa semasa bersarang. 3 memaparkan termasuk penerbangan seperti gelombang dan penerbangan melambai terus yang agresif dengan pukulan ke bawah yang dibesar-besarkan. Kebanyakan memaparkan helang keemasan yang matang (67% untuk lelaki dan 76% perempuan) berlaku, dan bukannya sekitar sarang, di pinggir habitat mereka. Di Western Norway, paparan penerbangan bergelombang yang paling dirakam berlaku semasa tempoh pra-pelepasan pada musim luruh / musim bunga lewat. Tunjuk penerbangan kelihatannya disebabkan oleh kehadiran helang keemasan lain. Penggunaan penerbangan paparan mempunyai kelebihan jelas kerana ia mengurangkan keperluan untuk perlanggaran fizikal, yang boleh membawa maut. Biasanya, burung bukan pembiakan secara agresif merawat burung elang emas yang memelihara bulatan domestik mereka, biasanya mengejar batas jelas julat, tetapi tanpa hubungan fizikal yang sebenar. Penerbangan teritorial burung helang keemasan dewasa kadang-kadang sebelum atau sesudah memamerkan pertunjukan berombak. Penceroboh sering bertindak balas dengan membalikkan dan menyampaikan cakar penceroboh. Jarang, dua helang akan menghalang kuku dan pengeringnya melalui udara, kadang-kadang jatuh dengan beberapa pusingan, dan dalam beberapa kes bahkan jatuh ke tanah sebelum melepaskan cengkaman mereka. Di beberapa bahagian di Alps, populasi burung elang emas telah mencapai titik ketepuan di habitat yang bersesuaian dan, nampaknya, pertempuran ganas adalah lebih biasa daripada di bahagian lain di rentang ini. Burung elang emas dapat menyuarakan pencerobohan mereka melalui bahasa tubuh ketika seorang wanita dewasa duduk, sebagai peraturan, menghadapi penyusup: kepala dan tubuh tegak, bulu di kepala dan leher ereksi, sayap dapat sedikit menyebar dan paruh terbuka, sering disertai dengan pandangan yang sengit. Kemudian mereka sering berpartisipasi dalam pose yang sama dengan sayap yang berlainan luas dan menumpukan pada ancaman, kadang-kadang bergegas kembali ke ekor dan bahkan jatuh ke belakang dengan kaki dilanjutkan ke atas sebagai pembelaan. Tingkah laku semacam itu boleh disertai oleh sayap menampar terhadap penyerang yang mengancam. Ketika seorang penyerang mendekati, seekor burung helang yang bertahan itu berpaling, ekor memanjang, menurunkan kepalanya, dan setakat ini, orang dewasa di sarang dapat menurunkan kepalanya dan "membekukan" mereka ketika seseorang mendekati atau dengan helikopter. Wanita di Israel dipaparkan lebih banyak daripada lelaki, dan terutamanya terhadap penceroboh yang tersendiri; lelaki, nampaknya, dipamerkan sebagai sebahagian daripada pacaran. Lima daripada 7 pertempuran agresif di bangkai pada musim sejuk di Norway telah dimenangi oleh wanita, dalam 15 daripada 21 konflik, burung termuda mendominasi lebih spesifik. Walau bagaimanapun, helang juvana yang jelas (jelas kepada helang dewasa disebabkan oleh jumlah putih pada sayap dan ekor) kadang-kadang dibenarkan menembusi jauh ke dalam julat rumah pasangan dan semua pihak biasanya mengabaikan satu sama lain. Di North Dakota, ia telah mengesahkan bahawa ekor induk tidak agresif terhadap anak mereka sendiri selepas tempoh bersarang dan beberapa juvana kekal di wilayah ibu bapa mereka sehingga musim bunga kedua mereka, dan kemudian meninggalkan mereka kehendak bebas mereka sendiri.

Penghasilan semula

Elang emas biasanya tikar untuk hidup. Pasangan pembiakan terbentuk dalam pacaran. Kehidupan ini termasuk memaparkan gelombang seperti kedua-dua berpasangan dengan seekor burung lelaki yang mengambil sepotong batu atau tongkat kecil, dan meninggalkannya hanya untuk memasuki menyelam yang curam dan menangkapnya di udara, mengulangi manuver 3 atau lebih. Seorang wanita mengambil seketul bumi dan jatuh, dan menangkapnya dengan cara yang sama. Eagles emas biasanya membina beberapa mata dalam wilayah mereka (lebih suka batu) dan menggunakannya bergantian selama beberapa tahun. Laman bersarang mereka dicirikan oleh keteraturan melampau jarak sarang. Masa kawin dan oviposis untuk helang emas berbeza mengikut lokasi. Kawalan biasanya berlangsung 10-20 saat. Kawin nampaknya berlaku kira-kira 40-46 hari sebelum meletakkan telur pertama. Golden Eagle chick boleh didengar di dalam telur 15 jam sebelum ia mula penetasan. Selepas cip pertama dipecahkan telur, tidak ada aktiviti selama kira-kira 27 jam. Selepas tempoh ini, aktiviti menetas mempercepatkan dan membran membelah antara satu sama lain dalam masa 35 jam. Ayam sepenuhnya percuma pada 37 jam. Semasa 10 hari pertama, anak ayam terutamanya terletak pada sarang substrat. Eagles dapat dibersihkan pada hari kedua mereka, tetapi tidak sentiasa termoregulated melalui meditasi oleh ibu bapa mereka sehingga 20 hari. Dalam masa 10 hari, anak ayam meningkat dengan ketara, kira-kira 500 g (1.1 lbs). Sekitar umur ini, mereka juga mula duduk lebih banyak. Sekitar 20 hari umur, anak ayam biasanya mula berdiri, yang menjadi kedudukan utama mereka selama 40 hari ke depan. Kepingan keputihan berkekalan sehingga kira-kira 25 hari, selepas itu ia secara beransur-ansur digantikan oleh bulu kontur gelap yang kerdil dan burung-burung mencapai rupa pinto biasa. Setelah menetas, 80% produk makanan dan 90% biomassa makanan ditangkap dan dihantar ke sarang oleh lelaki dewasa. Bulu di 66 hingga 75 hari di Idaho dan 70 hingga 81 hari di Scotland. Percubaan pertama untuk melepaskan penerbangan selepas bengkak boleh tiba-tiba, dengan lompatan muda dan menggunakan satu siri hits sayap keras yang pendek untuk meluncur atau membengkak keluar sarang sementara kepak sayap. 18 hingga 20 hari selepas bulu pertama, helang muda melepaskan penerbangan pertama mereka, tetapi mereka tidak boleh mendapatkan ketinggian seperti ibu bapa mereka sehingga kira-kira 60 hari selepas bulu. Di Cumbria, helang keemasan muda adalah yang pertama melihat pemburuan mangsa besar 59 hari selepas bulu. 75 hingga 85 hari selepas bengkak, anak muda bergantung kepada ibu bapa. Secara keseluruhan, kejayaan pembiakan nampaknya menjadi yang terbesar, di mana mangsa banyak.

Panjang umur

Burung elang emas adalah burung yang cukup lama dalam keadaan semula jadi. Hidup burung-burung mangsa lebih cenderung meningkat dengan saiz badan yang besar, dengan kehilangan tahunan sebanyak 30-50% populasi dalam helang kecil / elang sejati, kehilangan 15-25% dari kelajuan populasi dalam helang sederhana (contohnya, Buteo sec atau ular) dan 5% atau kurang kadar kerugian pada helang dan burung hantu. Burung elang emas yang paling tua yang diketahui adalah burung band di Sweden, yang telah dipulihkan 32 tahun kemudian. Burung helang keemasan liar yang terkenal di Amerika Utara lebih lama adalah 23 tahun dan 10 bulan. Burung elang emas tawanan terkenal, model di Eropah, berusia 46 tahun. Kadar kelangsungan hidup dewasa untuk orang dewasa di Isle of Skye di Scotland adalah lebih kurang 97.5%. Apabila ini diekstrapolasi kepada jangkaan jangka hayat, ini membawa kepada 39 dan setengah tahun, dan secara purata untuk helang emas dewasa di kawasan ini, yang mungkin terlalu tinggi anggaran. Kehidupan, sebagai peraturan, berkaitan dengan helang juvana adalah jauh lebih rendah daripada pada helang dewasa. Di Rockies Barat, 50% helang keemasan reben dalam sarang telah mati pada masa 2 dan setengah tahun, dan kira-kira 75% telah meninggal dunia pada masa mereka 5 tahun. Berhampiran turbin angin objek di barat-tengah California, menurut anggaran kadar kelangsungan hidup, berdasarkan telemetri konvensional sebanyak 257 individu, terdapat 84% pada tahun pertama helang, 79% untuk kanak-kanak berusia 1 hingga 3 tahun dan pelampung dewasa, dan 91% untuk penternak. tiada perbezaan dalam kadar survival antara jantina. Survival mungkin lebih rendah untuk memindahkan populasi Golden Eagles. Kadar kelangsungan hidup adalah 19-34%, dianggarkan anak-anak muda dari Taman Negara Denali dalam 11 bulan pertama. Purata jangka hayat helang emas di Jerman adalah 13 tahun; 92.5% daripada kadar survival yang dilaporkan adalah diekstrapolasi.

Kematian semula jadi

Sumber-sumber semula jadi kematian sebahagian besarnya diwakili dalam jenaka. Pada masa-masa yang jarang berlaku, helang emas dibunuh oleh pemangsa yang bersaing atau memburu mamalia karnivor, termasuk serigala yang disebutkan di atas, harimau salju, puma, beruang coklat, dan serangan helang ekor putih. Serangan yang paling kompetitif yang membawa kepada kematian mungkin berlaku di cakar elang emas lain. Anak ayam dan anak ayam lebih cenderung dibunuh oleh pemangsa yang berbeza daripada remaja terbang dan orang dewasa. Ia disyaki bahawa sarang emas helang mungkin lebih sering didahului oleh pemangsa lain (terutamanya burung, yang biasanya hanya satu-satunya haiwan besar yang boleh mengakses helang keemasan sarang tanpa bantuan alat pengangkut buatan) di kawasan-kawasan di mana elang emas kerap terganggu dalam sarang oleh manusia . Jeff Watson percaya bahawa gagak biasa kadang-kadang memakan telur emas helang, tetapi hanya dalam kes-kes di mana elang-elang induk meninggalkan cubaan sarang mereka. Walaubagaimanapun, tidak ada laporan mengenai predasi spesies burung lain pada helang keemasan. Kadang-kadang, helang keemasan dapat dibunuh oleh mangsa mereka dalam pertahanan diri. Ada akaun burung elang emas yang mati dari jarum tunggal Amerika Utara landak ( Erethizon dorsatum ) dia cuba memburu. Di pulau Rom di Scotland, terdapat beberapa kes rusa merah yang menginjak helang keemasan hingga mati, mungkin akibat doe memintas seekor burung yang cuba membunuh doe. Walaupun, sebagai peraturan, ia baik dari pemangsa yang dipilih, kadang-kadang burung besar yang lain boleh memasang perjuangan yang hebat terhadap burung helang keemasan. Satu percubaan untuk menangkap seekor burung hantu biru yang besar di sepanjang helang emas menyebabkan kematian kedua-dua burung dari luka-luka yang diterima semasa pertempuran berikutnya.Terdapat sekurang-kurangnya satu kes di Scotland seekor helang keemasan yang mati selepas "dilapisi" oleh orang bodoh, seekor burung yang pertahanan utama terhadap pemangsa adalah untuk merangsang rembesan berminyak yang dapat menghalang keupayaan pemangsa untuk terbang. Dari sumber kematian semula jadi, kelaparan mungkin dipandang rendah. 11 dari 16 ekor anak muda mati yang menetas di Taman Negara Denali meninggal dunia akibat kelaparan. Daripada 36 kematian helang emas di Idaho, 55% mungkin disebabkan oleh punca semula jadi, khususnya 8 (26%) daripada kecederaan yang tidak diketahui, 3 (10%) daripada penyakit, dan 6 (19%) daripada sebab yang tidak diketahui. Daripada 266 helang emas kematian di Sepanyol, hanya 6% dari sebab-sebab yang tidak diketahui yang tidak dapat dikaitkan langsung dengan aktiviti manusia. Kolera kolera disebabkan oleh bakteria ( Pasteurella multocida ) menjangkiti burung helang, yang memakan unggas air yang telah mati akibat penyakit ini. Yang paling mudah Trichomonas sp penyebab kematian 4 anak ayam dalam kajian helang emas liar di Idaho. Beberapa penyakit lain yang menyumbang kepada helang keemasan emas telah dipertimbangkan di Jepun. Burung helang menyesuaikan diri mati dua tumor ganas - satu di hati dan satu di buah pinggang.

Membunuh kebenaran

Pada Disember 2016, Perkhidmatan Ikan dan Permainan AS mencadangkan membolehkan turbin angin syarikat penjanaan kuasa membunuh seekor burung helang keemasan tanpa penalti selagi "syarikat mengambil langkah untuk meminimumkan kerugian." Jika dikeluarkan, maka permit akan bertahan 30 tahun, enam kali permit semasa 5 tahun.

Tonton video itu: Golden Eagle Aquila chrysaetos (Ogos 2020).

Pin
Send
Share
Send