Mengenai haiwan

Myotis mystacinus

Pin
Send
Share
Send


Membran sayap disambungkan ke pangkal jari luaran. Epik hilang. Ekor adalah memanjang, dalam sesetengah individu, ia mungkin sama dengan panjang seluruh tubuh. Telinga adalah besar, memanjang dan sedikit memanjang ke hadapan. Tengkorak mempunyai bentuk yang tidak teratur. Bahagian depan sedikit sempit di hadapan. Mereka mempunyai badan besar. Garis rambut tumbuh dengan cara yang huru-hara.

Ukuran: panjang badan cahaya malam mustachioed 4-5 cm.

Warna: Bahagian atas badan adalah coklat gelap atau kelabu gelap. Bahagian bawah badan berwarna putih atau kelabu-coklat.

Lampu malam yang mustachioed memberi makan terutama pada haiwan invertebrata - pelbagai serangga dan larva mereka (nyamuk, lalat rumah, belalang, lipas, kupu-kupu, kumbang dan lain-lain). Mereka terbang untuk memburu pada waktu petang atau pada waktu malam. Menangkap serangga pada ketinggian 1-5 meter.

Brood muncul pada Jun-Julai. Individu muda mula menjalani gaya hidup mereka sendiri dalam tempoh sebulan selepas lahir.

Malam whiskered boleh didapati di seluruh Eropah, Asia, China, berhampiran Laut Hitam dan Laut. Mereka hidup di pelbagai tempat, boleh didapati di dataran, di pergunungan, hutan, padang rumput dan padang pasir. Mereka menetap di pelbagai gua, loteng, dinding, celah.

Malam Mustached

Mustachioed nightlight - Myotis mystacinus Kuhl, 1819. Untuk masa yang lama, lampu malam dan cahaya malam Brandt dianggap sebagai satu - cahaya malam yang boleh dilepaskan. Dalam 70-80 tahun Berdasarkan perbezaan morfologi yang halus tetapi berterusan, abad kedua puluh akhirnya menubuhkan kebebasan spesies mereka, dan pada masa ini mereka digambarkan sebagai spesies yang berasingan (Strelkov, 1983a, 1983b, Strelkov, Buntova, 1982). Secara luaran, lampu-lampu malam dan lampu malam Brandt sangat mirip. Ini adalah kelawar kecil dengan berat badan 5 hingga 10.5 g panjang badan mereka berkisar antara 38 - 50 mm, panjang ekor - 30-46 mm. Panjang lengan 32-39 mm, telinga 12-17 mm, ukuran tragus adalah 6.5 mm. Panjang tengkorak Condylobasal 12.0-14.3 mm. Warnanya lebih gelap daripada kolam dan malam yang berair. Bahagian belakang berwarna coklat tua, perut berwarna kelabu. Asas rambut lebih gelap daripada hujungnya. Lampu malam Brandt adalah sedikit lebih besar daripada mustachioed dalam semua saiz yang dinyatakan.

Pengedaran: Julat malam Brandt terbentang dari Barat Laut dan Eropah Tengah ke Timur Jauh dan terletak hampir di dalam zon hutan. Jangkauan cahaya malam yang munasabah biasanya terletak di selatan, meliputi hampir seluruh Eropah Barat (kecuali wilayah paling utara), Eropah Timur (terutamanya wilayah selatan yang terletak di luar zon hutan), Caucasus, selatan Siberia Barat, Asia Tengah, Kazakhstan, dan Barat Laut India , Mongolia dan kawasan utara China dan hanya terhad kepada padang rumput padang pasir dan padang pasir dan kawasan pergunungan.

Dalam Ural, serta di Transbaikalia, di pergunungan Siberia Selatan dan di bahagian barat laut Rusia, di Volga Tengah dan di Caucasus, kedua-dua spesies itu didapati didiami (Strelkov, 1983a, 1983b, Bayteriakov, 1990, Grigoryev, 1998) lampu malam whiskered mencapai Rizab Pechoro-Ilychsky (Strelkov, 1983b). Di Wilayah Sverdlovsk, lampu malam Brandt ditemui di Gua Smola di Daerah Kamensky (Strelkov, 1983b). Status dari gua Arakayevsky di daerah Nizhneserginsky (Orlov, 1999) dan juga ditakrifkan sebagai lampu malam Brandt (Rajah 26, 1). Status spesies kios petang dari gua Gostkovsky di daerah Alapaevsky dan dari gua-gua di utara rantau (Rajah 26, 2) , tetapi sangat mungkin untuk memenuhi kedua-dua jenis.

Keadaan hidup: Adalah diketahui bahawa pada musim panas haiwan menggunakan lubang-lubang pokok, ruang-ruang di belakang kulit kayu, gua-gua, loteng bangunan dan bilik bawah tanah, burrows di tebing sungai yang curam, kayu kayu di hutan, retakan batu, dll. Mereka hibernate di gua-gua, adbit terbengkalai.

Nombor: Data kelimpahan adalah fragmen.

Status Pemuliharaan: Bukan spesies yang dilindungi.

Aktiviti: Haiwan berburu sepanjang malam di pelbagai tempat: di dalam hutan antara pokok-pokok di ketinggian 1.5 - 2 m di atas tanah, di atas glades, di atas badan air. Penerbangan pantas dan tangkas. Mereka terbang untuk memberi makan pada senja yang tebal.

Pemakanan: Ciri-ciri biologi cahaya malam Brandt dan yang mustachioed dalam bidang bersekedudukan belum cukup dipelajari dan memerlukan kajian lanjut.

Pembiakan: Pada akhir bulan Jun - awal bulan Julai, perempuan melahirkan satu cubit setiap satu.

Jangka hayat, musuh, penyakit: Hayat jangka hayat maksimum - 20 tahun. Penyakit dan musuh tidak diketahui.

Nilai ekonomi: Tidak mempunyai nilai ekonomi

Gaya hidup

Sangat serupa dengan akuatik, yang mana habitatnya berkongsi, berbeza dengan saiz yang sedikit lebih kecil (panjang badan 4-5 cm, berat 4-9 g) dan badan langsing. Bulu bulu agak tebal, kusut, dicat dalam nada pasir kekuningan dan gelap. Telinga dan membran gelap.

Gaya Hidup |

Pin
Send
Share
Send